Temat: Kluski pod różną postacią!
Kluski, kluseczki, kopytka, co jeszcze i z jakim dodatkiem?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kluski, kluseczki, kopytka, co jeszcze i z jakim dodatkiem?
wszystkie ![]()
na słodko i słono... od dziecka jestem kluskowa ![]()
zrazy ze śląskimi, pyzy, kopytka, makaron, kluski lane itd...
Tylko na słono.
Ale dodatki mogą być wszelkiego rodzaju, sosy, mięso, surówki...
moj tata robi dzis z twarogiem
.
Mniami ![]()
lubie z twarogiem
ja też lubię z twarogiem ![]()
Pinkmause a jak jesz leniwe? też na słono???
zawsze je jem z cukrem i masełkiem.... chyba kupię biały ser wracając z pracy ![]()
Tak na słono z masełkiem i cebulką...
Właśnie już dawno nie robiłam kopytek....
Kopytka też bym zjadła, najlepiej z sosem pieczarkowym...
Raczej tylko na słono z sosami i do mięs .( rodzina jada na słodko ) .
Ostatnio eksperymentuje ze smakami i kolorami klusek . Robię żółte z kurkumą , zielone ze szpinakiem i czerwone z burakiem gotowanym i marchewką . Mozna tak barwić i nadawać smak i kopytkom i śląskim - a dziś nawet zabarwiłam w ten sposób ciasto na pierogi .Polecam wszystkim .
wszystkie !
z owocami, z warzywami, na słodko, na ostro, na kwaśno, po polsku, po niemiecku, po serbsku
![]()
wszystkie kluchy i mączne produkty - te tuczące - uwielbiam ! I pampuchy mojej babci ![]()
[quote=a.filipowska]wszystkie kluchy i mączne produkty - te tuczące - uwielbiam ! I pampuchy mojej babci
[/quote]
A co to za pampuchy?
pampuchy, to kluchy drożdżowe gotowane na parze ![]()
też robię spoooradycznie
UWAGA na zachodzie mówią na to pyzy ![]()
także uważajcie w restauracjach, bo ja się tak nacięłam ostatnio ![]()
a kluski gotowane na parze na słodko z jagodami?
Nie próbowałam...
Na słodko to nie......... Ale z sosikiem...
Jadłam takie na słodko w górach nazywały sie parowańce! pyszne i dzieciom smakowały!
wiem o jakich mówisz
uwielbiam je! zresztą tak jak wszystko co słodkie ![]()
Teraz to już jestem naprawdę głodna...
ja też... ale co się dziwić, ostatni raz jadłam ok. 4godz temu ![]()
moja babcia robi pampuchy bez "środka" do sosu i mięska, ale ostatnio jadłam też nadziewane jagodami i truskawkami - suuuper ! Jak mi jakieś po obiadku zostają to zamrażam, albo kroję na pół i podsmażam na patelni z solą. Pycha!
Tak mi się ta nazwa "pampuchy" podoba, że muszę chyba sama to zrobić. Ale ciasto drożdżowe - to nie moja specjalność ![]()
Tak drożdżowe nie wszystkim sie udaje trzeba trzymać je w cieple ale później pychaaaa!
To ja jestem ten przypadek. Nie bardzo umiem. Więc pewnie nie zjem pampuchów ![]()
Ale inne to mi nawet wychodzą.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź