1

Temat: wino na weselu

Wczerwcu 2014 roku zostanę szczęśliwą mężatką. Powoli zaczynamy rozglądać się z narzeczonym za alkoholem, który będzie na naszym weselu. O ile z wódką raczej nie mamy problemu, to sen z powiek spędza nam wino. Z góry mówię, że nie smakuje nam Carlo Rossi, Kadarka czy Fresco. Koleżanka doradzała nam wino Tamaya. Spróbowałam- smakuje mi , jednak nie wiem czy spodoba się ono Gościom. Czy ktoś z was miał może na weselu to wino?

2

Odp: wino na weselu

Nie znam tego wina, ale na wesele najlepiej wybrać jakieś półsłodkie, albo półwytrawne - wtedy każdemu bedzie mniej więcej smakowało:)

3

No zdecydowanie półsłodkie, wytrawne już niekoniecznie. Zresztą na weselu wszystko wypiją he.

4

ale to dopiero jak juz będę trochę wstawieni, na starcie wszysyc wybrzydzają

5

Kto wybrzydza, niech nie pije:)

6

dla mnie powinien być jakiś wybór, przynajmniej białe i czerwone - tak jak barwy narodowe:)

7

jeszcze nikt wszystkim nie dogodził, żelazna zasada na weselach. Mix gatunków to dobre rozwiązanie.

8

Ja miałam słodkie, półsłodkie i wytrawne. W praniu wyszło, że wytrawnego zostało mi do dziś big_smile Ale cóż... jest do obiadków.

9

jak byłam na weselu to raczej stawiano na piwo wodke i ale było tez kilka butelek wina wiski w sumie taki barek stal i każdy nalewal co chcial

10

kornelcia - wino jest na weselach już standardem, ale mało kto potrafi je kupić. Dobieramy na zasadzie masówki - czyli jedno wino dobre do wszystkiego. A prawda jest taka, że np. nie powinno się łączyć win o wysokiej kwasowości z potrawami słodkimi - zniszczycie ludziom smaki. Najlepiej jest wybrać się do dobrego sklepu, w galeriach handlowych, przynajmniej u nas w Wawie, jest Centrum Wina. Na miejscu pomagają dobrać zestaw, wina można spróbować przed zakupem, a na pewno goście docenia Wasze podejście ;-)

11

Najlepiej kupić po trochę z każdego rodzaju - białe, czerwone, wytrawne, półwytrawne i półsłodkie. I np. dwie różne marki żeby goście mogli sobie wybrać, bo goście mogą mieć różne gusta. Chociaż i tak pewnie wypiją takie jakie będzie i nie ma się czym przejmować.

Ostatnio edytowany przez ernest33 (2015-06-07 21:05:53)

12

Jeśli chcesz kupić dobre wino w konkurencyjnych cenach, to polecam słodkie.
. Sama tylko tam kupuje wina, bo mają na prawdę konkurencyjne ceny i ogromną ofertę win z rożnych krajów. Nie lubię ograniczać się do jednego rodzaju wina i do wina z jednego kraju, wolę eksperymentować i poznawać nowe smaki. Myślę, że jesli będziesz kupować większą ilość wina na wesele, to możesz liczyć na jakiś rabat.

Ostatnio edytowany przez mezzanine (2015-12-14 10:34:36)

13

Na pewno różne :wytrawne,półsłodkie ,słodkie ,ludzie mają różne gusty.

14

Dokładnie- kilka rodzajów po kilka butelek. Ja kupiłam wytrawne i półwytrawne i musujące, kupiłam w gotowym zestawie w sklepie internetowym z winami. Wczesniej konsultant od nich mi doradził jaka ilość sie sprawdza, jak to przeliczają, jakie wina u nich najczęsiej na wesela sa kupowane , warto w takim sklepie kupić

15

Ja zamawiałam wina w sklepi bo mają specjalne weselne zestawy win, dobra podpowiedz smile a wybór win ogromny- pod względem smaku, pochodzenia, koloru. Fajnie to wszystko jest pogrupowane. Teraz nawet wyprzedąż jest to z myślą o weselu jeszcze lepiej

16

Wino to raczej dla kobiet, mężczyźni piją wysokoprocentowe alkohole wink

17

Ja tylko wino piję na imprezach, tak że jakby go nie było to jestem abstynentką:)

18

Ja zawsze piję czerwone

19

Planowanie wesela, w tym tworzenie menu weselnego wiąże się z wyborem odpowiednich dań oraz trunków. Wino od niedawna stanowi obowiązkową pozycję na weselnym stole, ponieważ potrafi znakomicie podkreślić smak potraw weselnych. Ponadto wino jest świetnym pomysłem na prezent dla Pary Młodej. Wesele to przede wszystkim zabawa i moment uczczenia wyjątkowego dnia.