1

Temat: Czyraki

Jak się to leczy i skąd się to bierze? Czytałam, że dochodzi do zakażenia gronkowcem, ale jak?
Jakiś czas temu zrobił mi się taki i potem znów. Nie wiem skąd, jak i dlaczego, ale nie chcę tego więcej sad
Czy tej bakterii da się pozbyć tak, żeby już więcej nie pojawiały się czyraki?

2

Odp: Czyraki

Swego czasu miałam z nimi problem, w miejscach mega niewygodnych jak na wyskakiwanie takich świństw. I w sumie to sama nie wiem co mi pomogło, bo codziennie rano przemywałam Rywanolem, a na wieczór po kąpieli stawiałam małą "ciapkę" z maści ichtiolowej. Jednak do tej pory, co jakiś czas mi się to pojawia- ale zawsze traktuje to tak samo i w przeciągu 3 dni znika i co ważne nie boli.

Trzeba by może z dermatologiem podyskutować:)

3

Hm... trzeba będzie. W zasadzie od kilku miesięcy nic takiego mi się nie pojawiło, a jakoś nie wprowadziłam większych zmian. Jeśli będzie sporadyczne to będę robiła tak jak Ty.
Znajoma miała wciąż w różnych miejscach i twierdziła, że to od  pracy na szklarni, gdzie było dużo wilgoci. Mówiła, że wcześniej nie miała z tym problemu i od kiedy skończyła tam staż problem zniknął. No ale to ma się nijak do teorii o zakażeniu.

4

Mogłaś to złapać np u kosmetyczki czy fryzjera...

5

Co? O masz... to w takim razie wszędzie to czycha? W publicznych toaletach też? Ble...
Tak wgl to niektórzy fryzjerzy niezbyt dbają o BHP, np. miałam praktyki w salonie, gdzie fryzjerka nie pozwalała wymiatać od razu włosów po każdym kliencie i wycierała sobie karkówką buty... na oczach chłopaka, któremu przed chwilą omiotła kark po strzyżeniu.

6

Może był niedomyty i stwierdziła, że jej buty są przecież czystsze... wink

7

Hahaha big_smile Nie no, wyglądał na zadbanego, ponadto był jej stałym klientem, nawet z nim flirtowała.

Kurczę, znów mi wylazł, a już myślałam ze to koniec, bo długo nic nie było.

8

A może to by się dało raz na zawsze usunąć laserem? Przecież teraz są takie metody...

9

Ale to chyba doraźna metoda?

10

Ja boję się laserów... To naświetlanie, nie obojętne dla zdrowia

11

Słyszałam, że zabiegi laserowe też nie wystarczają na długo, trzeba powtarzać by utrzymać efekt...

12

Przeciez laser ma "wypalić' cebulkę włosa, więc jak się ona potem odrodzi?

13

Po laserze też mogą  zostać blizny, myślę że nie warto ryzykować

14

Ja sobie tak wybieliłam trochę bliznę na przedramieniu, ale  tak ślad pozostał

15

W takich przypadkach to chyba tylko przeszczep skóry pomógłby

16

Zabiegi laserowe są do tego wszystkiego dość bolesne - przynajmniej dla mnie, po 1 sesji już nie chciałam kolejnych, mimo ze była promocja...

17

Ja bym się nie zdecydowała, bo to szkodliwe promieniowanie

18

Laser boli, ale jest skuteczny.

19

Zamrażanie można też wypróbować, zawsze to bardziej naturalna metoda.

20

laser na czyraki? maść ichtiolowa i tyle, posmarować na cały dzień zakleić jakimś gazikiem żeby się nie pobrudzić i wylezie, a mogą powstawać od zapalenia mieszka włosowego jak włosek się zawinie pod skórą i zbierze się ropa to trzeba uważać z depilacją i nawilżać skórę

21

Mam podobny problem już kilka lat, tylko zaczyna się jesień, zima zaraz mi się robią i też maść ichtiolowa najlepsza.

22

Warto często peelingować skórę, żeby nic się pod nią nie zbierało...

23

Peelingi też potrafią podrażniać skórę i pogarszać jej stan.

24

Najzdrowsze dla skóry jest szare mydło ...

25

Pojawiające się na ciele czyraki nie są nowotworami, choć niewątpliwie nie należy ich lekceważyć, gdyż mogą być groźne. Szczególnie niebezpieczne mogą być czyraki zlokalizowane na twarzy, poza tym poważną postacią czyraka są również czyraki gromadne, które to zazwyczaj wymagają interwencji chirurgicznej.