76

Odp: A może tak bez zaręczyn?

Kurczę, dobrze, że wyprawka i posag idą w zapomnienie. Wiadomo, każdy chce mieć coś swojego itd., ale kiedyś trudno było wydać pannę bez posagu i jeszcze po nocach musiała siedzieć i serwetki haftować, pościele, ręczniki i inne takie. No to koszta ze strony jej rodziny musiały być przeogromne.

77

o rany... 1/4 od nich tak mniej więcej ... bo oni są skłóceni i mało rodzinni hmm
na szczęście "szkolę" męża żeby był bardziej "na ludzi" niż jego rodzice i póki co nieźle mi to idzie...
wiecie, co- mój mąż ma świetny kontakt z moim bratem ciotecznym i rodzony... dogaduej się z moim chrzestnym (ten wujek, to równy gość) a ja nawet nie poznałam (!) jego brata ciotecznego, nawet go na oczy nie widziałam... a znam się z mężem już prawie 5 lat ...... a żeby było "śmieszniej" ona sam widział go ostatnio jakieś 8 lat temu na jego ślubie ... szok... smutne to trochę, ale im tak "jest dobrze" wszędzie sami... nawet na imieniny czy urodziny jego rodzice nikogo nie zapraszają - gdzie u moich rodziców dom aż huczy od znajomych i rodziny ...

co dom to tradycja smile

78

Nie aż tak duże, wiesz, kiedyś się z lnu wszystko robiło, a nie kupowało w sklepie... Więc był to ogrom pracy i nieprzespanych nocy... poza tym pierze było z kaczek/gęsi, które trzeba było skubać a potem organizować pierzawki,  nawet mężczyźni się udzielają wink

79

[quote=justyna]o rany... 1/4 od nich tak mniej więcej ... bo oni są skłóceni i mało rodzinni hmm
na szczęście "szkolę" męża żeby był bardziej "na ludzi" niż jego rodzice i póki co nieźle mi to idzie...
wiecie, co- mój mąż ma świetny kontakt z moim bratem ciotecznym i rodzony... dogaduej się z moim chrzestnym (ten wujek, to równy gość) a ja nawet nie poznałam (!) jego brata ciotecznego, nawet go na oczy nie widziałam... a znam się z mężem już prawie 5 lat ...... a żeby było "śmieszniej" ona sam widział go ostatnio jakieś 8 lat temu na jego ślubie ... szok... smutne to trochę, ale im tak "jest dobrze" wszędzie sami... nawet na imieniny czy urodziny jego rodzice nikogo nie zapraszają - gdzie u moich rodziców dom aż huczy od znajomych i rodziny ...

co dom to tradycja smile[/quote]
Nie wiesz o co się tak kłócą?
Powiem Ci, że bardzo się pod tym względem różnicie z mężem... Po jakim czasie znajomości zaprosił Cię do domu i przedstawił rodzicom?

80

zaprosił mnie dosyć szybko i lubię jego rodziców, milo mi się z nimi rozmawia, jego mama jest bardzo serdeczna, tata gaduła i widać, że on tam rządzi

wiele rozmawialiśmy przed ślubem o tych różnicach, o rodzinie... widzę, że on nie jest do końca taki jak rodzice, co mnie cieszy, no i powoli namawiam go do zmian - o tym bracie ciotecznym truję mu głowę od wielu miesięcy...
odwiedzam z nim jego babcię, dla mnie takie kontakty są ważne - dla niego dopiero stają się ważne... różnimy się tu to fakt, ale to kwestia wychowania! oni się wychowali sami - bo rodzice uważali, że tak będzie lepiej, ja się wychowałam wśród 6. rodzeństwa ciotecznego i kolejnej 6. kuzynów, bo tak było weselej i raźniej wink

81

czytam o tych kosztach, no i bukiet udało nam się załatwić za darmo, a był piękny! smile miałam białe lilie przewiązane wstążeczką - niby nic, ale w kwiaciarni na hasło "bukiet ślubny" pewnie by krzyknęli 500zł yikes - tyle zapłaciła w zeszłym roku moja koleżanka.... za to narzeczony całkiem przypadkowo spełnił tradycję, bo ... kupił mi bieliznę ślubną big_smile

82

[quote=justyna]zaprosił mnie dosyć szybko i lubię jego rodziców, milo mi się z nimi rozmawia, jego mama jest bardzo serdeczna, tata gaduła i widać, że on tam rządzi

wiele rozmawialiśmy przed ślubem o tych różnicach, o rodzinie... widzę, że on nie jest do końca taki jak rodzice, co mnie cieszy, no i powoli namawiam go do zmian - o tym bracie ciotecznym truję mu głowę od wielu miesięcy...
odwiedzam z nim jego babcię, dla mnie takie kontakty są ważne - dla niego dopiero stają się ważne... różnimy się tu to fakt, ale to kwestia wychowania! oni się wychowali sami - bo rodzice uważali, że tak będzie lepiej, ja się wychowałam wśród 6. rodzeństwa ciotecznego i kolejnej 6. kuzynów, bo tak było weselej i raźniej wink[/quote]
Może ten brat cioteczny to nieziemsko przystojny facet i po prostu Twój mąż boi się że stracisz głowę wink

83

nie sądzę wink u jego babci widziałam zdjęcie ze ślubu big_smile big_smile big_smile
absolutnie nie należy do kategorii "nieziemsko przystojny" big_smile

84

No to może chociaż ma niezły bajer? Albo furę typu maybach?

85

ma nadwagę i mieszka pod Warszawą ... tyle wiem o nim big_smile

86

No cóż, może Twój mąż uważa że to nikt ciekawy i dlatego nie utrzymuje z nim kontaktów? Ja też nie jestem aż tak "rodzinna": jednych lubię, a za innymi nie przepadam. Ale kontakty utrzymuję ze wszystkimi, to fakt

87

[quote=summerlove]Ale kontakty utrzymuję ze wszystkimi, to fakt[/quote]
no właśnie...
ja też jedne ciotki lubię bardziej a inne mniej - a jedną to nawet dużo dużo mniej wink ale uważam, że rodzina to rodzina! znajomi dziś są jutro odejdą... a rodzina będzie  zawsze dlatego staram się mieć z nimi przyjazne kontakty pomimo rożnych animozji, no a na ślub to już w ogóle nie wyobrażam sobie nie zaprosić brata ciotecznego ... smile

88

Różnie to jest w rodzinach, znam taką, która się podzieliła że tak powiem 'majątkowo" - ci bogatsi nie utrzymują kontaktów z tymi, którzy są mniej zamożni, więc i na weselach się nie widują

89

Zaręczyny są jeszcze bardziej romantyczne niż ślub - moim zdaniem oczywiście

90

Różnie to bywa, nieraz po zaręczynach nie dochodzi do ślubu:)

91

Pytanie - w takiej sytuacji oddawać pierścionek czy nie?

92

Ja bym na pewno oddała... Gdybym zrywała zaręczyny to nie chciałabym mieć tego pierścionka...

93

Ale z drugiej strony jeśli coś dostajemy to należy od tej pory do nas, a jak taka świnia z niego, to pierścionek sprzedać i za kasę zrobić mega imprezę dla siebie i przyjaciółek, taką z winem, obgadywaniem facetów, może nawet jakiś wyjazd, zależy ile pierścionek był wart smile

94

No tak, należy do nas... Ale mi osobiście nie o to chodzi, tylko o sam fakt, że ja nie chciałabym tego mieć... Bo wiązałoby się to ze wspomnieniami, a pewnie nie chciałabym tego wspominać...

95

[quote=Ksymena]Ale może narzeczony dołożył? Chyba mu garnituru nie kupowałaś?
Niechcemisie: miałam na myśli, że facet musi zapłacić (w sensie: kupić pierścionek) nawet za to, że dziewczyna się łaskawie zgodzi zostać jego żoną. A co do wesela: między ludźmi o jakiej takiej klasie koszty są dzielone pół! Nie mów Justynko, że teściowie przyszli na przyjęcie i przyprowadzili swoich gości nie ponosząc żadnych kosztów?!? Byłam kiedyś na weselu (ok. 50-os.), do którego rodzice młodej nie dołożyli grosza, ale ich po prostu na nim NIE BYŁO. Parę osób z jej strony przyszło co prawda, ale na wyraźne zaproszenie młodych.[/quote]
Jak to SWOICH gości?? Przecież Młodzi zapraszają sobie gości a nie rodzice, na Boga roll

[quote=niechcemisie]W moich tak - rodzice panny młodej byli organizatorami i fundatorami wesela.[/quote]
Chyba żartujesz big_smile
Ja słyszałam tylko o tym, że dzielą się kosztami w jakiś tam określony sposób a nie, żeby rodzice Panny Młodej za wszystko płacili... Litości big_smile Nie w tych czasach big_smile

[quote=justyna]czytam o tych kosztach, no i bukiet udało nam się załatwić za darmo, a był piękny! smile miałam białe lilie przewiązane wstążeczką - niby nic, ale w kwiaciarni na hasło "bukiet ślubny" pewnie by krzyknęli 500zł yikes - tyle zapłaciła w zeszłym roku moja koleżanka.... za to narzeczony całkiem przypadkowo spełnił tradycję, bo ... kupił mi bieliznę ślubną big_smile[/quote]
To co ona miała za bukiet? neutral Ja zapłaciłam za swój 130zł w cenie miałam 2 butonierki i 2 kwiaty do włosów. Bukiet był z róż, frezji i santini - cudny! big_smile

[quote=niechcemisie]Chyba że będzie połączona z łazienką, jak to czasem bywa sad[/quote] nie czasem a zazwyczaj wink i też można pobyć tam samemu roll

Ja jestem ponad miesiąc po ślubie. Wesele i wszelkie koszta związane z tym dniem pokryliśmy z mężem sami.

Jestem tutaj nowa, witam! big_smile

96

Witamy i zapraszamy częściej smile
Jak sądzę nie macie po 20 lat i dlatego mogliście sami sfinansować wesele... A jak wiadomo głownie pobierają się albo bardzo młodzi albo w okolicach trzydziestki, kiedy już nie widzą innego wyjscia wink Tych perwszych raczej nie stać samopdielnie czegokolwiek sfinansować...

97

Marianna witaj smile
a z jakiego miasta jesteś?? moja koleżanka miała zwykły bukiet... taki lejący się roll
plus minus takie coś - tylko inne kwiaty

a ja miałam coś w tym stylu - bardzo prosty, ale piękny smile

Ostatnio edytowany przez justyna (2011-06-29 22:07:40)

98

Jak dla mnie ten pierwszy jest po prostu super!!!

99

Ja miałam podobny do tego pierwszego tylko czerwone różyczki.

100

To musi być strasznie niewygodne trzymać ten bukiet ciągle... Ja bym go pewnie zaraz gdzieś odłożyła, a potem zapomniała