Aby wprowadzić odpowiednie leczenie musimy poznać czynniki ryzyka choroby, w tym przypadku są to:
- uwarunkowania genetyczne
- nadciśnienie
- hiperlipidemia
- nadwaga / otyłość
- alkoholizm
- błędy żywieniowe
jeśli chodzi o te ostatnie, to zabronione są:
podroby, dziczyzna, baranina, suche strączkowe (groch, soczewica, fasola), śledzie, szproty, pstrąg, okoń, makrela, sardynki, wyciągi z mięsa, kości, czekolada, kawa naturalna, herbata, grzyby, szpinak, rabarbar, alkohol
ponad to należy pić dużo wody mineralnej niegazowanej (picie 6-8 szklanek wody dziennie powoduje nie tylko wzrost wydalania kwasu moczowego z moczem, ale również zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach); nie przejadać się - ograniczyć ilość spożywanych kalorii i tłuszczu; 4 – 5 razy dziennie spożywać posiłki; ostatni posiłek na 4 godziny przed snem