Temat: Czy warto znać płeć dziecka przed porodem
Robiłam USG w 10 tygodniu ciąży, lekarz powiedział mi, że będzie dziewczynka, ale jest mały procent niepewności, że jest inaczej. Myślałam, żeby iść jeszcze na prywatne USG, ale nie wiem, czy warto.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Robiłam USG w 10 tygodniu ciąży, lekarz powiedział mi, że będzie dziewczynka, ale jest mały procent niepewności, że jest inaczej. Myślałam, żeby iść jeszcze na prywatne USG, ale nie wiem, czy warto.
A nie lepiej zostawić sobie małą niespodziankę na dzień porodu?:)
Myślę, że to wszystko zależy od przyszłej mamusi, jaką jest osobą, wiem, że jest część kobiet, które oczywiście wolą mieć tę niespodziankę w dniu porodu ale ja np. w sytuacji możliwości dowiedzenia się płci dziecka nie potrafiłabym z tego nie skorzystać. Fajnie jest wiedzieć szczególnie przy kompletowaniu akcesoriów dziecięcych, choć moja bliska koleżanka koniecznie wolała nie znać płci dziecka do końca.
Ostatnio edytowany przez martynkaw (2015-06-07 20:37:29)
Ja nie chciałam niespodzianki:) Nie mogłam się doczekać, aż lekarz powie, jaka jest płać dziecka. Dużo przyjemności sprawiło mi kupowanie ubranek, a potem urządzanie pokoju dla dziecka. Pewnie, że można uniwersalnie robić zakupy i nie kupować nic różowego:)
To zależy od przyszłych rodziców. Ja chciałam znać płeć. Cieszyło mnie kupowanie, meblowanie itp. Ale znam też przypadki rodziców, którzy nie chcieli wiedzieć i przygotowywali wszystko ogólnie - np. bez różowych śpioszków:) Według mnie to indywidualna sprawa.
Powiem tak: będąc w ciąży nie mogłam się doczekać, kiedy dowiem się, czy na świat przyjdzie on czy ona. Absolutnie nie wyobrażałam sobie być w niepewności do chwili narodzin. Tym samym odpowiednio nastawiłam się psychicznie na narodziny syna
Myślę,że powinno się wiedzieć, chociażby ze względów praktycznych,
bo można powoli robić zaopatrzenie w postaci ubranek.
A jeśli ktoś chce urządzić pokój, to też ta wiedza się przyda,
bo inaczej urządzimy córce, a w inny sposób synowi
10 tydzień to bardzo wcześnie. Ja dowiedziałam się, że na 100% będzie córka dopiero w 28 tygodniu. U większości dzieci wiadomo około 20 tego tygodnia. Daj sobie czas, moim zdaniem warto znać płeć, ale nie warto się z tym spieszyć. Większość rzeczy i tak kupuje się pod koniec ciąży i wtedy warto wiedzieć, bo ciężko o rzeczy uniwersalne.
A ja kupiłam sobie test na płeć maleństwa zrobiłam w 11 tygodniu i wyszło że chłopiec . 90 % sprawdzalności to dużo jak dla mnie, lekarz mi potwierdził dopiero w 27 tygodniu. Postanowiłam zaufać testowi i już cokolwiek kupić - i dobrze że zaufałam bo synek przyszedł trochę wcześniej na świat.
ja chciałam znać, żeby wiedzieć w jakiej kolorystyce kupić wóżek, czy ubranka dla maluszka dowiedziałam się dopiero na usg połówkowym
aga.socha to jesteś w trakcie ciąży czy maleństwo jest już na świecie ?
Oczywiście, że warto! Ja na pewno chcę znać I to nie tylko przez czystą ciekawość, ale też z prozaicznych powodów, aby chociażby móc wybrać kolorystykę dla pokoiku, jak i ubranka w sklepie dla dzieci. Poza tym już można konkretnie zastanawiać się nad imieniem
Oczywiście że tak, bo przecież trzeba kupić wyprawkę i urządzić kącik czy pokoik...
czemu nie, wg mnie to nic nie zmieni na niekorzysc
ja bym chciała znać wczesniej przecież to i tak będzie niespodzianka tylko się dowiem przed porodem niż po i będzie czas na wybór imienia
To jest ważne, żeby przygotować pokój, ubranka itp. Nie znam przypadku że kobieta nie znała płci dziecka wcześniej.
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź