Temat: Zaburzenia smaku
Jakie mogą być przyczyny zaburzeń smaku i jak sobie z nimi poradzić?
Mówiło się o tym w ostatnich latach w kontekście pandemii COVID-19, bo problemy z węchem i smakiem pojawiały się jako objaw zarażenia wirusem SARS-CoV-2. Utrzymywały się nawet do pół roku, ale mijały. Wiadomo też, że jeśli mamy infekcję i zatkany nos, to słabiej doczuwamy smak, na przykład podczas przeziębienia.
A jak radzić sobie, kiedy te zaburzenia nie mijają? Brak smaku bardzo ogranicza przyjemność spożywania posiłków.
Jakie mogą być inne przyczyny?
Jest coś takiego jak:
ageuzja - objaw polegający na utracie odczuwania smaku,
dysgeusia - osłabienie doznań smakowych,
parageuzja – błędne odczuwanie bodźców smakowych,
kakogeuzja – odczuwanie przyjemnych smaków jako nieprzyjemne,
phantogeuzja – halucynacje smakowe, odczuwanie smaków mimo braku bodźca,
aliageuzja – odczuwanie nieprzyjemnych wrażeń w trakcie odbierania bodźców smakowych,
hipogeuzja – zmniejszona wrażliwość smakowa,
hipergeuzja – zwiększona wrażliwość smakowa.
Bardzo naukowo brzmiące nazwy, aż dziwnie się je czyta. I właściwie jaki specjalista zajmuje się takimi sprawami? Laryngolog?