Temat: Próchnica na zębach stycznych
Mam stłoczenia zębów , nie wszędzie wchodzi nitka, a zaczynają już się psuć w miejscach niedostępnych. Macie jakieś inne sposoby żeby temu zapobiec? Może są na to np. jakieś płukanki?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam stłoczenia zębów , nie wszędzie wchodzi nitka, a zaczynają już się psuć w miejscach niedostępnych. Macie jakieś inne sposoby żeby temu zapobiec? Może są na to np. jakieś płukanki?
Najlepiej by było myć zęby szczoteczka elektryczną, i płukać dobrym płynem antybakteryjnym po każdym posiłku...
Jeśli już coś się psuje to szybko trzeba to wyleczyć, żeby w końcu nie stracić tych zębów... A już wyleczone trzeba solidnie czyścić, dentysta najlepiej podpowie jak:)
Cóż - tak jak w każdym przypadku najważniejsza jest podstawowa pielęgnacja. Po prostu nie może jej zabraknąć. Bo jeśli zabraknie, to wyjdą z tego poważne problemy - nie idźcie tą drogą, nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Evitko, spróbuj cieńszej nitki. I skoro zaczęły się psuć, to nic tego nie odwróci. Konieczna jest wizyta.
Niestety nie wystarczy szczoteczka manualna, elektryczna, pasta, nitka, płyn, czyszczenie dziąseł i języka. Ja stosuję to wszystko, a mimo to mam problemy. Zębom potrzebny jest dentysta, choćby nie wiem jak o nie dbać. To też od diety zależy, ale niektórzy mają takie zęby, że mogą sobie pozwolić na więcej i zwykła higiena im wystarcza do utrzymania ich w zdrowiu przez wiele lat. Ważne też jest czy rodzice dbali o nasze zęby, bo jeśli nie, to problemy ciągną się latami.
Czytałam kiedyś, że to, jakie mam zęby jest zapisane w genach. Z tym nie wygramy. Możemy dbać o higienę i tyle.
To prawda, sama znam ludzi, którzy nie dbają o zęby, a nie mają z nimi problemów...
Wystarczy ajona, systematyczność i wtedy efekty będą - od razu ich nie uzyskacie. Niestety, ale kluczowym problemem jest brak odpowiedniej pielęgnacji, a skoro nie ma pielęgnacji, to trudno oczekiwać, że zęby nagle zrobią się zdrowe. Jak miałoby się to stać, pytam?
I pamiętajcie również, że systematyczność nie dotyczy miesiąca, tylko ciągłości. Dopiero kiedy przez długi okres będziecie dbali o odpowiednią pielęgnację możecie liczyć na to, że przy waszych zębach zajdzie jakaś poważniejsza poprawa.
Już psujących się zębów nic nie odbuduje, nawet ajona - trzeba wyleczyć i nie dopuścić do dalszej próchnicy
tak, jak już się psują to trzeba najpierw wyleczyć. Może płukanie też coś pomoże?
Najlepiej iść do dentysty i zapytać co zrobić z tym problemem. Rady z forum nie zawsze są dobre dlatego najlepiej skonsultować to ze specjalistą Od siebie mogę ci polecić tą klinikę dentystyczną [url]http://www.declinic.pl/[/url] Pracują tam bardzo dobrzy specjaliści i myslę, że ci doradzą. Ja z kolei mam odwrotny problem a mianowicie szpary między zębami i chyba czeka mnie aparat.
A czy tutaj nie przyda się takie leczenie kanałowe ? tak chyba można zapobiegać większym problemom prawda?
Wydaje mi się, że takie leczenie jest wręcz konieczne...może pomoże ta ? warto umówić się na wizytę...
Najważniejsze to znaleźć dobrego lekarza i nawet wtedy zachować paragon żeby w razie problemu móc złożyć reklamację, paragon to także gwarancja ale też ostatnio przedmiot zabawy w Narodowej Loterii Paragonowej Ministerstwa Finansów.
Dziewczyny, które regularnie stosują żel Elmex z aminofluorkami (czyli raz w tygodniu), twierdzą, że rzadziej niż kiedyś chodzą do dentysty. Oczywiście to środek dla zwolenników fluoru, nie jego przeciwników. Wzmacnia szkliwo i leczy nadwrażliwość, zapobiega próchnicy. Więcej informacji na stronie producenta. Kosztuje 20-30 zł. Znam tylko cudze opinie, póki co, ale zamierzam go kupić.
[url]http://www.gaba-dent.pl/pl_PL/1023/%C5%BBel.htm?Productgroup=Gel[/url]
Ja bardzo dbam o zęby, a na stycznych i tak czasem próchnica się pojawia.
A słuchajcie, znacie może jakieś dobre kliniki, gdzie bezboleśnie leczą zaawansowaną próchnicę, jeśli chodzi o Bielsko Białą? Nie wiem, jaki jest najlepszy dentysta w Bielsku, a moje zęby to jakiś koszmar po prostu, bo mam fobię i boję się chodzić na kontrole. Słyszałam, że tutaj mają jakiś nowoczesny sprzęt do znieczulania: [url]http://rodentica.pl/[/url] (The Wand). Orientujecie się może, czy jest możliwe skorzystanie z jego użyciem z tzw. "półnarkozy"?
Teraz jest możliwe bezbolesne leczenie w każdym gabinecie, naprawdę nie ma się czego bać, bo ból zepsutych zębów jest o wiele gorszy...
Moim zdaniem powinnaś skorzystać z lepszej niż dotychczas [url=www.colgate.pl]szczoteczki do zębów[/url] i problem powinien ustąpić. Sama miała kiedyś podobnie, aż do momentu, gdy dentysta zasugerował mi zainteresować się produktami firmy Colgate. Te szczoteczki są w stanie dotrzeć włosiem tam, gdzie inne stają się bezradne. Pamiętaj też o regularnej zmianie, najpóźniej co 3 miesiące i wszystko powinno być ok:)
Jeśli chodzi o próchnicę to niestety występuje ona już u najmłodszych dzieci. Warto dbać o profilaktykę i regularne wizyty u stomatologa. Tutaj [url]http://radioklinika.pl/prochnica-atakuje-malutkie-dzieci[/url] artykuł dotyczący tego jak od małego dbać o zęby, by uniknąć próchnicy.
Przede wszystkim zęby nie powinny być ciągle narażone na cukry w żywności! Dziecko które ciągle podjada słodycze, niszczy swoje zęby i dotyczy to też mleczaków, które powodują później próchnicę stałych zębów. Rodzice powinni tego pilnować, inaczej wyrośnie nam szczerbate pokolenie!
Ważne jest czyszczenie nitką, ja sobie nie wyobrażam bez tego dobrej higieny zębów...
Ja płuczę też usta płynem antybakteryjnym.
To niewiele daje, po prostu zęby też się starzeją i coraz bardziej są podatne na psucie wraz z wiekiem.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź