Temat: Cynamon - do jakich potraw?
Do czego najczęściej dodajecie cynamon? Ja próbowałam do zup, ale nieszczególnie smakuje...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Do czego najczęściej dodajecie cynamon? Ja próbowałam do zup, ale nieszczególnie smakuje...
Może do zup o korzennym smaku , takich bardziej chińskich pasuje? Ja dodaję go głównie do ciast z prażonymi jabłkami, ale zimą też do herbaty czy gorącego kompotu dobrze smakuje
Uważajcie, bo nie można go jeść za dużo na raz, tylko szczyptę dziennie, żeby nie zaszkodził. szczególnie szkodzi ten cynamon z Chin, sprawdzajcie skąd pochodzi!
Ja lubię go dodać do gęstego sosu, ale tylko trochę.
Ja dodaję do jogurtu + cukier waniliowy i cukier polewam tym pierogi z serem, czy malinami , a i na knedle z truskawkami .
Ktoś polecił mi słodkie kakao ze szczyptą cynamonu. Niesamowity smak! Spróbujcie
Cynamon podobno bardzo pomocny w chudnięciu jest taki oto koktajl: do szklanki kefiru (lub jogurtu czy mleka zsiadłego) z żywymi kulturami bakterii dodać pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru i szczyptę chili. Wymieszać i wypić. W przepisie widnieje zastrzeżenie, że ten preparat jest skuteczny tylko wówczas, gdy zawiera wszystkie wymienione składniki.
[quote=niechcemisie]Ktoś polecił mi słodkie kakao ze szczyptą cynamonu. Niesamowity smak! Spróbujcie [/quote]
A ja tak dość często robię. Takie kakao jest o niebo lepsze!
Ja tylko do dań "na słodko" ewentualnie czasem odrobinę do kawy. A mój chyba ulubiony przepis z cynamonem to taka jaglanka z jabłkami i karmelizowanym bananem: [url]http://www.makecookingeasier.pl/na-sniadanie/jaglanka-z-jablkami-cynamonem-i-karmelizowanymi-bananami/[/url]
Mi się zdarza dodawać do wytrawnych dań. Ale głównie azjatyckich.
Ja go dodaję tylko do słodkich potraw, a ostatnio razem z imbirem także do herbatki:)
Do kawy też fajnie pasuje! I do ciast na bazie kremów.
Czytałam kiedyś książkę napisaną przez Polkę żyjącą w Pakistanie (swoją drogą książka fajna, więc polecam - "Zwyczajne pakistańskie życie" Joanny Kusy). Rodzina jej partnera była bardzo zaskoczona tym, że Asia dodaje cynamon do deserów. Oni dodają go głównie do mięsa.
Ja dodaje cynamon przeważnie do ciast Ale lubię zjeść go ryż i cukrem, jest świetny i super smakuje Polecam!
Ja dodaje glownie do ciast, nalesnikow i ewentualnie gorącej czekolady
Uwielbiam podawać swoim dzieciom ryż z cynamonem i jabłkami. Pachnie i smakuje świetnie
Bardzo lubię jeść dietetyczne danie jakim jest ryż z cynamonem i jabłkiem
Kakao z cynamonem <3.
Nie wpadłam wcześniej na to, żeby dodać jedno do drugiego, ale polecił mi to ktoś, kogo miło dziś wspominam i czasami, kiedy przyrządzam sobie ten napój, pozwalam sobie na odrobinę rozczulenia i tęsknoty przy tym wspaniałym smaku.
Przepisy z cynamonem to nie tylko słodkie ciasta i ciasteczka, lecz także aromatyzowane cynamonem mięsa i warzywa. Szaszłyki, keczup, zapiekanka, pieczona kaczka i gęś - cynamon sprawdza się idealnie
Cynamon można dodać do kawy, herbaty, koktajli i lemoniad. Ale także do nalewek czy tak popularnego zimą grzańca oraz jako dodatek do świątecznego suszu. Cynamon najczęściej jest składnikiem wypieków, w szczególności pasuje do szarlotek. Pasuje do wszelkich potraw z jabłek – np. musów, strucli jabłkowych czy ryżu z jabłkami.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź