Temat: Teleskop dla dziecka - jaki?
Jaki teleskop wybrać dla dziecka, aby zainteresować je nauką? Czym kierować się przy wyborze?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jaki teleskop wybrać dla dziecka, aby zainteresować je nauką? Czym kierować się przy wyborze?
Na pewno nie profesjonalny za duże pieniądze, bo raczej mało które dziecko odkrywa w sobie pasję astronoma:) Ja bym kupiła taki do 200 zł, niech się bawi:)
Taki teleskop za 200 zł to raczej zabawka. Radzę dołożyć kilka setek i kupić prawdziwy teleskop, ale jakiś niewielki, lekki i łatwy w obsłudze. Sprawdź teleskop BK 1309 EQ2 marki Sky-Watcher - dla dziecka do 10-u lat będzie w sam raz - dla starszego wybrałabym natomiast Dobson 6. W Delta Optical powinnaś znaleźć oba, jak i wiele innych, w dość przystępnych cenach.
Dzięki za wypowiedzi bo też chcę kupić mojemu synowi taki teleskop na urodziny
Ostatnio edytowany przez belis (2017-11-09 16:06:02)
Chodzi o teleskop zabawkę, czy prawdziwy? Podobnie jak irenaa91 odradzam te zabawkowe. Wybrałabym prawdziwy teleskop, ale mniejszy i tańszy, niż ten EQ2 - te z serii AZ2 są dwa razy tańsze, mniejsze i lżejsze, co prawda też gorsze, ale na początek wystarczą.
Dla rozrywki nie musi być drogi i profesjonalny, dziecko szybko się znudzi i co potem z nim zrobić? Najlepiej kupić używany i potem odsprzedać dalej.
Nie ma sensu wydawać kasy na coś, co szybko się dziecku znudzi...
Sama bym z takiego teleskopu korzystała - czy obserwacja nieba, które się zmienia może się znudzić?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź