Temat: Szkodliwe składniki chipsów
Które składniki są najgorsze dla zdrowia? Olej palmowy czy dodatki chemiczne, konserwanty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Które składniki są najgorsze dla zdrowia? Olej palmowy czy dodatki chemiczne, konserwanty?
Najgorsze jest smażenie na oleju wielokrotne, a sądząc po smaku niektórych chipsów tak właśnie się dzieje... W niektórych barach frytki smażą też aż olej się już nie nadaje bo robią się czarny...
Te wszystkie dodatki na E mnie przerażają... Olej to jeszcze ma coś wspólnego z naturą przynajmniej...
Nawet ziemniaki są w chipsach szkodliwe po tym smażeniu...:/
Akrylamid jest w nich szkodliwy!
W chipsach nie musi być szkodliwych składników, bo takie zwykłe solone mają w składzie ziemniaki, olej np. słonecznikowy, sól. Problem w tym jak są przyrządzane bo podczas smażenia i wysokiej temperatury wydzielają się substancje, których już w składzie nie znajdziemy jak np. akrylamid. Podobnie jest z innymi produktami zawierającymi skrobię.
Już sam olej słonecznikowy to szkodliwy dodatek. Polecam filmy na YT o tym, jak produkuje się oleje, na których każą nam smażyć, a które pierwotnie powstały tylko do przemysłu, jako techniczne smarowidło do maszyn....
Każde smażone danie czy przekąska zawiera akrylamid ....
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź