Temat: Świadczenia przedemerytalne - jak uzyskać?
Hej, moja mama pracuje już 30 lat i chciałaby przejść na wcześniejszą emeryturę, tzw. przedemerytalną. Czy wiecie jak to załatwić, jaka jest wysokość takiego świadczenia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hej, moja mama pracuje już 30 lat i chciałaby przejść na wcześniejszą emeryturę, tzw. przedemerytalną. Czy wiecie jak to załatwić, jaka jest wysokość takiego świadczenia?
Najlepiej iść do ZUS-u i zapytać co się należy i jak ie dokumenty złożyć...
Moja ciotka bierze już 2 lata, a i tak sobie dorabia jako opiekunka do dziecka sąsiadów, to dobra opcja:)
Ostatnio edytowany przez justyna (2009-10-17 11:06:39)
Trzeba udokumentować przebieg pracy, a świadczenie zależy od wysokości pensji i odprowadzonych od niej składek przez te 30 lat.
No właśnie, mama pracowała w 5 miejscach, jeden zakład upadł po 89 roku i gdzie teraz szukać dokumentów?
Są tzw archiwa państwowe, gdzie zakłady pracy oddają takie dokumenty gdy się likwidują... Popytajcie w najbliższym od tego zakładu, bo to terytorialnie chyba działa.
Aktualne przepisy znajdziecie na stronie zus.pl/default.asp?id=2586&p=4, tu piszą że trzeba być pół roku zarejestrowanym w UP...
Obecnie to najważniejszy jest staż pracy, jeśli spełnia się ten wymóg to można przejść na wcześniejszą emeryturę.
Im wcześniej przechodzi się na emeryturę, tym mniej się dostaje tak ze warto policzyć czy to się opłaca...
Najlepiej pracować w szczególnych warunkach i wtedy należy się wcześniejsza emerytura... o ile dożyje się do niej...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź