Odp: Zioła i przyprawy
Ważne by przyprawy były najwyższej jakości, czyste, pachnące i prawdziwe.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ważne by przyprawy były najwyższej jakości, czyste, pachnące i prawdziwe.
To prawda, te przyprawy sa tak aromatyczne, że jak tyko otwieram opakowanie to aż bucha zapachem Smak takiej potrawy zawsze będzie lepszy ::)
Ja się niestety niezbyt na tym znam... Dlatego też nie będę mógł pomóc...
Ja mam tak samo jak poprzednik, niestety...
Ostatnio edytowany przez wieslaw67 (2018-04-30 16:27:20)
No to tym bardziej skorzystajcie z porad dziewczyn. To wytrawne kucharki i jeżeli polecają przyprawy, to doskonale wiedzą co mówią. Btw. też kupuję i bardzo mi się te przyprawy sprawdzają.
Ja dziś będę testowała Oregano z Turcji do zupy pomidorowej Przeczytałam, że akurat ta przyprawa nadaje fajny smak. Nie myślałam nad tym połaczeniem, ale chętnie spróbuję.
Takiego połączenia nie znałam, chętnie sprawdzę. Pomidorówkę podkręcałam cebulką z USA z tej samej serii monoprzypraw.
A ja tam zawsze łączę pomidory z bazylią i oregano
Polecam hiszpańską paprykę wędzoną La Chinata w metalowej puszce. Ostra, boska, aromatyczna Wystarczy odrobina proszku, żeby nadać wyrazisty smak. Mhm... Natknęłam się przypadkiem chyba w Carrefourze.
> niechcemisie napisał/a:
> A ja tam zawsze łączę pomidory z bazylią i oregano
Ale też dajesz oregano do zupy pomidorowej? Sprawdziłam i powiem wam że wyszło mega smaczne. Synek spróbował i była chwila zastanowienia, ale zjadł cały talerz więc chyba sie sprawdziło.
Mnie to połączenie sprawdza się i do pomidorówki i do pizzy, efekty są fajne, bo bardzo aromatyczne.
Ja dość często dodawałam bazylię i oregano do pomidorów... jakoś mi zawsze pasowały do siebie.
Jeśli ktoś lubi zioła, to najlepiej jest posadzić własne. Nie trzeba mieć ogródka, bo wystarczy doniczka. No i zależy od tego o jakich ziołach mówimy. Uwielbiam oregano, ale ono strasznie się rozrasta. Kiedy zbliża się zima, zrywam zioła, suszę i pakuję do pojemniczków. Różnica w aromacie jest kolosalna w porównaniu z tymi sklepowymi. No i można kupić pojemnik, ususzyć zioła i wręczyć komuś w prezencie.
Ostatnio odkrywam przyprawy z Indii, mieszanki i jednorodne
Ja najczęściej korzystam z ziół prowansalskich, słodkiem papryki, czosnku, tymianku - cała reszta ziół zależy juz od potrawy
Ja teraz do niemal wszystkiego sypię bazylię i nie wiem, czy ona naprawdę jest taka uniwersalna, czy tylko mi się tak wydaje, bo nie mam smaku Suszone zioła smakują inaczej niż świeże, ale ograniczone miejsce w kuchni robi swoje Kiedyś zastawię zielskiem cały parapet
Zioła do picia kupuję w aptece i jest to zazwyczaj pokrzywa. Jak mam okazję być u babci to zbieram miętę i suszę. Dużo przypraw kupuję paczkowanych w markecie, ale raz na jakiś czas biorę w bazylię i kolendrę w doniczkach.
Zioła do picia kupuję w torebkach ekspresowych, ale chciałabym kiedyś zbierać i suszyć albo kupować od zaufanego dostawcy. W tych saszetkach ekspresowych zioła są pewnie mielone razem z łodygami. Skąd mam wiedzieć czy nie płacę za chwasty zebrane razem z ziołami?
Jest taka marka, której zioła chętnie kupuję, bo producent zapewnia, że rosły w strefie wolnej od zanieczyszczeń, nie przy jakichś drogach pełnych spalin itd. Nie mam oczywiście żadnej pewności, ale mają super mieszanki sypane i saszetkowane, połączone w kompozycje na różne dolegliwości.
Ostatnio używam dużo kurkumy i curry, jakoś przypadła mi do gustu indyjska kuchnia:)
Ooo, ja też uwielbiam masalę, zwłaszcza curry. I bardzo lubię ożywiać kolor potraw szczyptą kurkumy
To oczywiście zależy od potrawy jaką gotuje. Najczęściej bazylia, oregano i czosnek!
Do oregano próbuję się jeszcze przekonać, ale bazylię mogę sypać garściami .
Nie wyobrażam sobie gotowania bez ziół i przypraw. Nie umiem ich uprawiać, wszystko mi szybciutko więdnie, ale w koszyczku mam zawsze zapas suszonych. Teraz suszę lubczyk na zimę
U mnie ostatnio króluje bazylia
Wspaniale! Podobają mi się Twoje zapasy Te eksperymenty to w którym kierunku? Jakaś konkretna kuchnia pociąga najbardziej?
U mnie jest kuchnia fusion- łączę wszystko:)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź