Temat: Probiotyki
Znacie ? Używacie ? Używałyście?
Jakie macie o nich zdanie ?
Jakie podawałyście swoim maluchom ?
My jesteśmy akurat po jelitówce, stosujemy je po raz kolejny.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Znacie ? Używacie ? Używałyście?
Jakie macie o nich zdanie ?
Jakie podawałyście swoim maluchom ?
My jesteśmy akurat po jelitówce, stosujemy je po raz kolejny.
Zależy o jakie Ci chodzi, czy dla dorosłych czy dla dzieci.
Ooo też je teraz dostaliśmy...
I przyznam, że różnicy nie widzę w stosowaniu, za to zdecydowanie korzystniejsza cena...
A pytam ogólnie bo wiem też że różne osoby mają różne zdania...
Ale np miesięcznemu maluszkowi się kiszonek nie poda...
Nawet takiemu pięcioletniemu spróbuj podać kiszoną kapustę np. Mojej też daję te probiotyk w kropelkach, po pierwszej wygodniejszy w użyciu, po drugie wiem ile faktycznie tego probiotyku dostanie, a jogurt to raz zje, raz nie, różnie bywa.
Probiotyki obowiązkowo przy antybiotykach. @magaTA jesteś na etapie 0+, a od kiedy dokładnie można podawać ten active flora?
Probiotyk można podawać w każdym wieku. Nawet wczesniakom i maluchom, które urodziły się z niską waga urodzeniowa.
Nawet w ciąży można przyjmować przy tego typu zaburzeniach. Taki probiotyk jest w pełni bezpieczny. U nas stosuję już bardzo długo i jak tylko młoda choruje, mam pod ręką. Prawie od początku.
Jak mój mały ma jelitówkę, to podaję mu krople.
Polecił nam to lekarz rodzinny, no i oczywiście się posłuchałam. rzeczywiście bardzo pomaga mojemu maluszkowi.
Ostatnio edytowany przez Maryanna (2018-06-28 18:45:49)
z racji tego, że niedawno po długiej przerwie zostałam młodą mamą uczę się od nowa wszystkiego co związane z dziećmi Po konsultacji z lekarzem podaję lek- i póki co nie mamy żadnych problemów brzuszkowych
Hmm ja słyszałam, że dobry probiotyk ma zbawienny wpływ na brzuszkowe sprawy naszych maluszków. Co Wy na to?
Prawda Ostatnio czytałam gdzieś, że poród drogami natury i późniejszy kontakt skóra do skóry jest bardzo ważny dla malucha, bo pozwala tym dobrym bakteriom się przenieść z matki na dziecko. Oczywiście w praktyce to różnie bywa. Np. moja córka była niedotleniona i dostałam ją dopiero po 2 godzinach od porodu. Ale pediatra od razu na oddziale powiedziała, że probiotyki można podawać nawet noworodkom czy wcześniakom.
Widzę, że dużo osób zna te krople i poleca. Plus dla nich, że są od 1go dnia życia - to świadczy o tym że są absolutnie bezpieczne. Chyba każdy rodzić stara sie oszczędzić dziecku chorowania. Mój synek jest już duży, ale może drugie maleństwo nam się z mężem "przytrafi"
Ja od siebie mogę polecić kropelki, nawet profilkatycznie. U mnie jelitówek w domu prawie nie ma i myślę, że to zasługa kuracji probiotykiem
Najlepsze są te w kropelkach
arestowa – o tym właśnie pisałam jakiś czas temu. Podaję podczas antybiotykoterapii jak i po a także profilaktycznie. Nie tylko dla dzieciaczków w kropelkach ale i dla całej rodziny.
A od jakiego wieku można podawać u dziecka? Czy jest jakiś wiek minimalny przy stosowaniu?
Można podawać już maluszkom od 2 miesiąca życia
On jest do stosowania od drugiego miesiąca życia. Warto go wprowadzić szczególnie w
okresie jesienno zimowym czy w trakcie/po antybiotyku.
Od drugiego miesiąca możesz go spokojnie podawać. 6 kropelek do picia dziennie wystarcza.
Probiotyk jest zalecany od pierwszych dni życia. A co więcej można go podawać nawet wcześniakom i noworodkom z niską masą urodzeniową.
W ogóle powinniśmy uzupełniać florę bakteryjną na co dzień - przy dzisiejszej schemizowanej i pełnej cukrów żywności...
Dobry kefir czy zsiadłe mleko powinniśmy jeść codziennie, sfermentowane mleko nie szkodzi tak jak świeże no chyba że ma ktoś uczulenie na laktozę...
Ważne są też prebiotyki, czyli produkty wspierające rozwój flory bakteryjnej.
Odradzam jedzenie słodyczy, bo one zabijają pożyteczne bakterie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź