Odp: wieloletnie branie tabletek, a bliźniaki
ja też pierwsze słyszę i nie chciałabym być tą jedną na 1000000000 której się te bliźniaki przytrafia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
urodaizdrowie.pl FORUM » Antykoncepcja - czyli jak i bezpiecznie ;) » wieloletnie branie tabletek, a bliźniaki
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja też pierwsze słyszę i nie chciałabym być tą jedną na 1000000000 której się te bliźniaki przytrafia
Nic o tym nie słyszałam ... i myślę, że to plotka.
tak to prawda.
Nie wydaje mi się ,żeby to była prawda blizniaki rodzą się co 2 polplenie jeśli w naszej rodzinie takowe się urodziły .
Słyszałam natomiast ,że po długim leczeniu hormonami mozna zajśc w ciążę mnogą ,ale to tez tak do końca nie musi byc prawda .Moja siostra miała problem z zajściem w ciążę i leczyła sie kilka lat hormonami po czym urodziła zdrową córeczkę -jedną :-)
W mojej rodzinie jest co ja wiem 8 bliźniaków w 3 pokoleniach, sądzę że następny rzut będzie u moich dzieci
to jednak wychodzi tak z pokolenia na pokolenie.
Nie to jakieś genetycznie musi być uwarunkowane. Odstawienie tabletek nie musi zaraz oznaczać, że będą bliźniaki.
[quote=avianna]słyszałam, że po odstawieniu tabletek, stosowanych przez wiele lat często rodzą się bliźniaki. Słyszałyście coś na ten temat?[/quote]
Ja z kolei słyszałam że po długotrwałym braniu tabletek bez przerw rodzą jest większe ryzyko na poczęcie schorowanego dziecka....ale pewnie tyle w tym prawdy co w tym ze rodza sie bliźniaki heh
W końcu to przecież chemia - a ta jeszcze nikomu nie wyszła na zdrowie...
Znam dwie pary które po kuracji hormonalnej doczekały się bliźniaków, więc to chyba nie aż taki mit, że syntetyczne hormony zwiększają to prawdopodobieństwo
To raczej genetycznie uwarunkowane, w niektórych rodzinach częściej rodzą się bliźniaki - ja z takiej pochodzę
Ostatnio edytowany przez katasia (2012-12-14 10:38:43)
Moje dwie ciotki urodziły bliźniaki, więc chyba jestem w grupie ryzyka...
nie słyszałam o czymś takim. Wierzę bardziej w genetykę- u mojego męża w bliskiej rodzinie były 2 przypadki bliźniaków, u mnie 1 (siostra i brat dziadka), czuję na sobie oddech ciąży mnogiej Choć narazie mamy 1 córcię
To kolejne będą pewnie trojaczki:) Pilnuj się!
To chyba jednak jest losowe, nie genetyczne
To dla większości osób nie byłaby dobra wiadomość, teraz się preferuje jedynaków...
No tak, teraz max. 2 dzieci i koniec.
Wydaje mi się, ze coś takie powiązanie bliźniaków z braniem tabletek hormonalnych to chyba tylko plotka. W sumie nie natrafiłam na internecie na żadne badania, które by to potwierdzały. Często ludzie produkują różne historie, które nie mają przełożenia na rzeczywistość.
Mnie również wydaje się, że to kweistia biologii, chociaż wiadomo, że branie tabletek wywołuje pewne zmiany w organizmie ale nie spotkalam sie jeszcze z takim przypadkiem
Nie sądzę, żeby samo odstawienie tabletek o tym świadczyło. Inaczej, co czwarta para miałaby bliźniaki. Może jest to jakoś powiązane, ale to przede wszystkim genetyka. Jeśli u Ciebie w rodzinie albo Twojego partnera występowały bliźniacze ciąże to większe prawdopodobieństwo.
To chyba nie do końca prawda. Tabletki biorę od piętnastu lat z przerwami na dwie ciąże. Urodziłam dwoje dzieci, ale osobno, nie bliźniaki:) Wiele moich znajomych bierze tabletki i żadnej nie urodziły się bliźnięta. Nie ma tu chyba żadnej zależności.
A ja słyszałam,że jak rodzą się bliźniaki jednojajowe, to potem jedno z nim nie może mieć dzieci.
Mam tak w rodzinie i u znajomych. Więc czy warto ryzykować z bliźniakami i jednemu "odebrać" potomstwo?
Witaj. Pierwsze słyszę, aby z bliźniąt jednojajowych jedno nie mogło mieć dzieci. Ciekawe, bo skoro znasz takie przypadki to może coś w tym jest? Swoją drogą zastanawiam się czy są na to jakieś badania czy opracowania naukowe czy zauważono taką zależność?
Są naukowe prace ...nie wiem czy zakończone, ale są takowe. Bardzo często zdarzają się u bliźniąt ( nie tylko jednojajowych) problemy. Jedno z rodzeństwa ma dzieci bez problemu , drugie natomiast ma problem. W mojej rodzinie mam bliźniaki i kuzynka ma syna, a druga niestety ma problemy. Jeździli po klinikach i tam robili różne badania, ale bez efektu. Nie stwierdzę ostatecznie,że powodem jest to,że pochodzi się z bliźniąt ale wykluczyć się nie da,że na przełomie kształtowania płci i puli rozrodczości ktoś dostał więcej a ktoś mniej...
Najlepiej zacząć badania. Oczywiście problem jest jak para stara się ponad rok ale badania można zrobić . Tym bardziej jeśli jest się blisko 30-tki
Jasne, że to możliwe, ponieważ jajniki, kiedy im zrzucić ten kaganiec, jakim są dla nich tabletki, dopiero wtedy wiedzą, że żyją i robią nadprodukcję jajeczek. Zamiast jednego w cyklu potrafią wypuścić w obieg kilka i wtedy ciąża mnoga jest pewna.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź