Temat: Naczynia żeliwne
Co myślicie o naczyniach z żeliwa? Któraś ma, może zdać relację? Z tego co doczytałam nie można ich myć płynem i należy je konserwować olejami. Jak to wygląda w praktyce?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co myślicie o naczyniach z żeliwa? Któraś ma, może zdać relację? Z tego co doczytałam nie można ich myć płynem i należy je konserwować olejami. Jak to wygląda w praktyce?
A ja używam tylko stalowych, odkąd przeczytałam, że te z aluminium i emaliowane są niezbyt zdrowe...
W rodzinnym domu mama regularnie korzysta z żeliwnej brytfanny do pieczenia mięs i żeliwnego rondla do sosów, gulaszu itp. Bardzo ciężkie, ale ona nie wyobraża sobie innych. Nie wiem, na czym polega różnica, ale nie mam żadnych zastrzeżeń do smaku
A propos strony, do której Katob podała link... jestem pod wrażeniem finezji opiów, naprawdę. No ale jeśli ktoś chce sprzedać garnek za 1725 PLN, to rzeczywiście musi się starać. Ktoś tworzy tę stronę naprawdę z sercem. Taki fragment:
"W licznych artykułach podzielimy się zbieraną latami wiedzą na temat żeliwnych naczyń, ich oślego uporu, zadziornego temperamentu i częstej skłonności do robienia psikusów. Teksty dedykujemy każdemu, kto już kocha żeliwo i tym, którzy na razie jeszcze go nienawidzą, grożąc mu banicją i wydziedziczeniem. Czasem zabawne, czasem poważne teksty opowiedzą o wyboistej, a nadzwyczaj smacznej drodze, którą trzeba przejść, jeśli chce się zostać Mistrzem Żeliwnych Naczyń. Bo - nie ma nic ponad żeliwo, które jako genialny partner, pomaga w twórczym i zdrowym gotowaniu. Ale – żeliwo ma charakterek. Dlatego w starciu z nim trzeba stać się Odyseuszem i Machiavellim w jednej osobie. Znający już na wskroś naturę żeliwa, uczymy, jak je podejść i oswoić."
Genialne!
Ostatnio edytowany przez niechcemisie (2017-02-19 14:29:30)
moja mam ma taki żeliwny garnek, ale strasznie ciężki. Ona jednak jest mega zadowolona. Ja osobiście używam garnków ze stali.Nawet ostatnio sobie kupiłam takie garnki .
są rewelacyjne dno bo nie dośc, że nie przywiera to specjalna powłoka pozwala na równomiernie rozprowadzanie ciepła. a no i w zmywarce go można myc:)
Ja kupiłem żonie niemieckie garnki, na razie jesteśmy zadowolenia. Nie mają w sobie niklu, co jest ich ogromną zaletą bo moja żona ma na nikiel uczulenie.
Stalowe garnki jednak wyglądają lepiej...
Mam kuchenkę indukcyjną, a żeliwo długo się nagrzewa, więc zbankrutowałabym gotując, i chyba bardziej opłacalne byłoby zamawianie gotowych dań z baru...
Szczerze to nie mam nic zeliwnego w kuchni....
Ja mam taki garnek, ale używam go głównie do przechowywania warzyw pod zlewem.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź