Odp: Orchidee - phalenopsis, dendrobium, oncidium, cymbidium i inne
nie mogę się doczekać, codziennie po pracy lecę do nich w pierwszej kolejności i je oglądam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
urodaizdrowie.pl FORUM » Kwiaty, ogrody, rośliny » Orchidee - phalenopsis, dendrobium, oncidium, cymbidium i inne
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie mogę się doczekać, codziennie po pracy lecę do nich w pierwszej kolejności i je oglądam
[quote=pinkmause]Jak z pomiędzy liści to na pewno pęd. [/quote]
A mój wypuścił pęd kwiatowy..na pewno bo te korzonki powietrzne już wypuścił ich kilka...dziwię się,że o tej porze roku tak ładnie rośnie...
Storczyki to ja uwielbiam.Mogłabym pokazać niektóre z nich ale nie wiem jak wstawia się zdjęcia na forum
Odsyłam do ściągawki
[url]http://urodaizdrowie.pl/forum/viewtopic.php?id=41[/url]
Ja używam patyczka do sprawdzania wilgotności w doniczce i dobra metoda to jak widać przez doniczkę korzenie zielone tzn ,że trzeba odczekać z podlewaniem,ponieważ te korzonki powinny być białawe.
u mnie na suchym pędzie coś w dwóch miejscach po kwiatach teraz się pojawiło, chyba nowe roślinki będą...
fajnie, ja chyba mam kiepskie warunki dla storczyków!
A co to znaczy? Bo storczyki mniej wymagające niż kaktusy...
mam gorąco w mieszkaniu
To wystarczy je spryskiwać i postawić na oknie, a jesienią wynieść na 2-3 tyg. na balkon. I już.
Jak to powiadają, dla chcącego...
ależ ja chce!
ja np mam reke do kwiatow, zasuszam wpierw potem przelewam i kwitna bosko
a moj brat ma swojego kwiatka, dba o niego i kupa
malenka84.. ja robię mniej więcej to samo..
raz zapomnę podlać 2-3 tygodnie.. a pózniej jak je przeleję (nie chce mi się odlać wody z podstawek) to nawet ładnie rosną (tfu tfu)...
Jeden zbuntował się wczoraj... dostałam go na imieniny (25 sierpnia) i pieknie kwitł obficie na 2 łodygach po 7 kwiatów..rano dzisiaj patrzę a wszystkie kwiatki oklapły... jutro na pewno odlecą.. i trudno powiedzieć dlaczego?:)
Kaprysne storczyki - uwielbiam je:)
mi też raz wszystkie kwiaty opadły w ciągu 2 dni! ale zastanawiam się czy to nie wina tego, że moja kotka zrzuciła go z parapetu... może coś się tam w środku uszkodziło czy coś...?
Pewnie tak.
A mój storczyk wypuszcza kolejny korzonek.
a na tym moim suchym pędzie to jednak 2 nowe roślinki będą, bo takie ciupcie listki się już pojawiły. Matko! gdzie ja je będę ustawiać jak już do doniczek wsadzę...
To Ty je rozdzielasz?
Jeszcze nie, bo czytałam, ze można je oddzielić od rośliny- matki dopiero jak będą korzenie dośc duże żeby sobie dała radę. Na razie czekam. mam juz 3 takie nowe roślinki, w tym jedna ma już około 5 korzeni, ale najdłuższy ma tak ze 3 cm długości i właściwie nie wiem czy juz czy jeszcze, ale chyba jeszcze trochę poczekam
Phalenopsisy nowe?:) pieknie!
u mnie tylko dendrobium puszcza keiki.. a wolałabym Phalenopsisowe
po oderwaniu warto posmarować węglem drzewnym "ranę" chyba że masz specjalny preparat?
super:)
Ja ich nigdy nie rozdzielam, niech sobie rosną razem...
ale na pędzie kwiatowym? jak wyrośnie na pędzie to trzeba wkoncu przesadzić do doniczki.. szybciej się usamodzielni i zakwitnie.. i bałagan będzie mniejszy
Mnie bez liści na pędzie wyrastają, jako pędy kwiatowe, a teraz mam 4 nowe pędy z pomiędzy liści - na różowym. Reszta śpi jeszcze...
dziękuję za poradę o tym węglu - nie wiedziałam
a jeszcze ma do was pytanko - ja rano spsikuję im liście i po paru razach na liściach niestety zostaje biały osad od wody - przemywałam wodą i cytryna, bo gdzieś o tym czytałam, ale nie bardzo widać było poprawę. Czy liście storczyków można więc nabłyszczać nabłyszczaczem w sprayu? Pięknie by wyglądały, ale boję się, że je zniszczę.
niestety to nasz kamień z wody takie białe ślady robi...
ja zamiast spryskiwania nasączam wodą watkę do demakijażu i wycieram nią na mokro. Druga watką (suchą) wycieram aż do ostatniej kropelki i tak sobie z tym radzę..
a o nabłyszczaczach nic nie wiem...
nie wiem czy to nie będzie reklama.. chociaż sama nie mam związku z tą stroną.. poza tym, że zaopatruję się u nich w doniczki i podłoże. Sa tam też porady co do pielęgnacji - ludzie mają bzika na punkcie storczyków
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź