Temat: Warszawa - koszty życia
Jak Wam się żyje w stolicy?
Czy koszty Was nie przytłaczają?
Co z mieszkaniem? Na co mogliście sobie pozwolić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak Wam się żyje w stolicy?
Czy koszty Was nie przytłaczają?
Co z mieszkaniem? Na co mogliście sobie pozwolić?
Mam znajomych, którzy dojeżdżają do Wawy, bo mieszkanie i życie tam pochłonęło by ich całe zarobki. Wolą spędzić 2-3 godziny w podróży niż zamieszkać w stolicy..
W stolicy opłaca się tylko pracować, a wydawać trzeba gdzie indziej, stąd tam jest tyle 'słoików' i wyludnienie w weekendy...
Jeśli zarabia się10 tys. to opłaca się tam też mieszkać:)
Lepiej wziąć kogoś, kito nie ma firmy, tylko robi remonty prywatnie...
W Warszawie jest drogo, trudno się utrzymać jak zarabia się mniej niż średnia krajowa.
2 tys. samo mieszkanie, drugie 2 żeby jakoś żyć... Poniżej 4 tys. nie ma po co tam pracować.
4 tys. to wystarczy w stolicy na skromne życie, bo miast kusi rozrywkami ,przyjemnościami, a dodatkowo kobieta musi o siebie zadbać, kupić ciuszki, pójść do fryzjera, kosmetyczki.
Najlepiej te koszty podzielić na pół, bo wiadomo że życie w pojedynkę jest droższe.
Lepiej mieszkać tam, gdzie jest blisko do pracy. Czy wyobrażacie sobie spędzić tysiąc godzin w podróży rocznie jeżdżąc np. 2 godz. w jedną stronę? Bo ja nie...
Koszty są większe, ale przecież zarobki też. Dużym problemem jednak są małe mieszkania bo jest problem by pomieścić wszystkie swoje graty. Ja na szczęście znalazłam na to rozwiązanie w postaci małego magazynu [url]http://www.kangu24.com/magazyn-wynajecia-rozwiazaniem-dla-malego-mieszkania-warszawie/[/url] . Dobrze, że coś takiego powstało bo miałabym duży problem. Nawet piwnicy nie posiadam
Jak się dużo pracuje, to metraż nie jest tak istotny, i tak się tam wraca tylko żeby spać:)
Sama znam gościa, który od kilkunastu lat tam dojeżdża ponad 100 km pociągiem, a w innym mieście kupił sobie luksusowy apartament za pieniądze, które w stolicy wystarczyłyby na 60 metrów w bloku. Podziwiam go, ze chce spędzić 4 godz. dziennie w podróży i dopiero na emeryturze tak naprawdę cieszyć się tymi luksusami, które dała mu ta praca.
Wiadomo- im większe miasto, tym wyższe koszty życia. Znalazłam pracę w Warszawie i wiem, że koszty życia w tym mieście różnią się od kosztów życia w mojej miejscowości. Nie chcę wynajmować mieszkania, więc rozglądam się za mieszkaniami na [url]http://www.yareal.pl/londynska[/url] choć nie wiem czy uda mi się dostać kredyt na taki apartament.
zobacz na Warszawę. W Warze powstaje teraz wielkie osiedle Miasteczko Wawer, ma byc 1000 nowych mieszkań, bardzo ladne eleganckie apartamenty z widokiem na las, pewnie juz pierwsze mieszkania są sprzedane, bo miejsce jest super, będa mieli wzięcie.
Życie w stolicy staje sie coraz cięższe. Człowiek haruje na dwa etaty i stać go z ledwoscią na czynsz mieszkaniowy, a te mieszkania do wynajęcia - coraz droższe, nie ma tych czasów że wynajmowało się 2 pokoje za 1300 zł.Pensje stoją, a wszystko idzie w górę. Kiedyś Warszawa była dla mnie spełnieniem marzeń, teraz stała się koszmarem i udręką. Nawet z pracą jest coraz gorzej.
Przyznaje, pamiętam właśnie jak ceny mieszkań były w granicach 1000zł teraz to jakaś masakra, wszystko podrożało. Zycie w stolicy nie jest najłatwiejsze dla zwykłych ludzi. Mało kogo stać na fajne mieszkanie, co dopiero na jego kupno. A jak człowiek ma już cos kupować to chciałbym porządne mieszkanie na super osiedlu. Znajoma na takim własnie mieszka i bardzo sobie chwali [url=http://status.pl/]zarządzanie budynkami warszawa - Status[/url]
Koszty są tu kolosalne, dlatego mając 30 lat nie dorobiłam się jeszcze własnego mieszkania (a w życiu nie mam za bardzo na kogo liczyć), więc wynajmuję mieszkanie o średnim standardzie. Mam pracę, do której wymagane są określone umiejętności, ale niewiele płatną, więc kredyt też odpada.
Moja koleżanka w tygodniu mieszka w stolicy, a na weekend zjeżdża do mamy do Kutna i tu robi zakupy na cały tydzień, żeby w Wawie nie kupować, czyli różnica cen musi być spora, skoro tak robi.
Można trafić tanio mieszkanie ale daleko od centrum.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź