Znudziły Ci się owsianki, klasyczne naleśniki, a nadal masz ochotę na słodkie śniadanie? Placuszki twarogowe to najlepsza opcja. Są pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu ( nie potrzebujesz nawet blendera!) i przede wszystkim zdrowe. Dzięki obecności dużej ilości twarogu, sprawią , że na pewno porządnie się nimi najesz. Ponadto możesz podać je w bardzo różnorodny sposób. Świeże owoce, miód, a może domowa konfitura? Dodatki sprawią, że placuszki nawet jedzone codziennie będą wyjątkowe. Brzmi interesująco?
Twaróg
- Twaróg ma niski indeks glikemiczny (30), bez obaw mogą go więc spożywać osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.
- Dobrze ukwaszony twaróg jest źródłem korzystnych bakterii mlekowych (to rodzaje drobnoustrojów o działaniu probiotycznym, które regulują odporność, gospodarkę hormonalną i metabolizm).
- Jest on produktem wysokobiałkowym.
- Zapewnia długotrwałą sytość.
- Wykazuje składniki mineralne i witaminy, takie jak :cynk, potas, witamina A, witamina D, ryboflawina, witamina B12.
Cynamon
- Wykazuje silne działanie dezynfekujące.
- Jego zapach odpręża i relaksuje.
- Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
- Poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu (co poprawia pamięć i koncentrację).
- Ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu.
- Ma właściwości przeciwzapalne.
- Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
- Wspomaga krzepnięcie krwi.
- Przynosi ulgę w czasie migreny.
- Działa przeciwnowotworowo (aldehyd cynamonowy – główny składnik cynamonu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego).
- Zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu).
- Wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski.
Miód
- Ma właściwości bakteriostatyczne.
- Zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan.
- Zawiera wiele witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotyna.
- Wzmacnia odporność.
- Zwiększa apetyt.
Przepis na twarogowe placuszki ft
(6-8 sztuk)
- 1 kostka twarogu 250g
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki miodu
- Szczypta cynamonu
- 3 jajka
Wszystkie składniki rozgniatamy i mieszamy widelcem. Smażymy na rozgrzanej patelni ( wystarczy odrobinka oleju).
Placuszki można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się zarówno ulubione owoce, syrop klonowy jak i masło orzechowe. Każdy z pewnością znajdzie idealną dla siebie opcję.
Smacznego!