Fit placuszki twarogowe na śniadanie!

27 maja 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

Znudziły Ci się owsianki, klasyczne naleśniki, a nadal masz ochotę na słodkie śniadanie? Placuszki twarogowe to najlepsza opcja. Są pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu ( nie potrzebujesz nawet blendera!) i przede wszystkim zdrowe. Dzięki obecności dużej ilości twarogu, sprawią , że na pewno porządnie się nimi najesz. Ponadto możesz podać je w bardzo różnorodny sposób. Świeże owoce, miód, a może domowa konfitura? Dodatki sprawią, że placuszki nawet jedzone codziennie będą wyjątkowe.  Brzmi interesująco?

 

Twaróg

  • Twaróg ma niski indeks glikemiczny (30), bez obaw mogą go więc spożywać osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.
  • Dobrze ukwaszony twaróg jest źródłem korzystnych bakterii mlekowych (to rodzaje drobnoustrojów o działaniu probiotycznym, które regulują odporność, gospodarkę hormonalną i metabolizm).
  • Jest on produktem wysokobiałkowym.
  • Zapewnia długotrwałą sytość.
  • Wykazuje składniki mineralne i witaminy, takie jak :cynk, potas, witamina A, witamina D, ryboflawina, witamina B12.

Cynamon

 

  • Wykazuje silne działanie dezynfekujące.
  • Jego zapach odpręża i relaksuje.
  • Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
  • Poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu (co poprawia pamięć i koncentrację).
  • Ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu.
  • Ma właściwości przeciwzapalne.
  • Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
  • Wspomaga krzepnięcie krwi.
  • Przynosi ulgę w czasie migreny.
  • Działa przeciwnowotworowo (aldehyd cynamonowy – główny składnik cynamonu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego).
  • Zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu).
  • Wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski.

 

Miód

  • Ma właściwości bakteriostatyczne.
  • Zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan.
  • Zawiera wiele witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotyna.
  • Wzmacnia odporność.
  • Zwiększa apetyt.

 

Przepis na twarogowe placuszki ft

(6-8 sztuk)

  • 1 kostka twarogu 250g
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki miodu
  • Szczypta cynamonu
  • 3 jajka

Wszystkie składniki rozgniatamy i mieszamy widelcem. Smażymy na rozgrzanej patelni ( wystarczy odrobinka oleju).

Placuszki można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się zarówno ulubione owoce, syrop klonowy jak i masło orzechowe. Każdy  z pewnością znajdzie idealną dla siebie opcję.

Smacznego!