Filet z daniela

Avatar photo
29 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

4 polędwiczki z daniela (każda o wadze około 160 g)

Marynata:

50 ml czerwonego wina
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
½ pokrojonej w plastry pomarańczy
4 ząbki czosnku
Sól
Grubomielony czarny pieprz Prymat do smaku

Zapiekanka ziemniaczana:

500 g obranych ziemniaków
Oliwa z oliwek do smażenia
40 g wędzonego boczku
½ cebuli
Kilka gałązek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
500 ml śmietany 36%
2 roztrzepane jajka
2 łyżki startego sera parmezan
Sól czosnkowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Sos:
80 g świeżych malin
50 ml czerwonego wina
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżka miodu pszczelego wielokwiatowego
Sól do smaku

40 g suszonych śliwek kalifornijskich
8 plasterków wędzonego boczku

Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na około 3 godziny.

Na oliwie z oliwek podsmażyć boczek, cebulę i czosnek, wlać śmietanę, a gdy zacznie gęstnieć dodać pokrojone w talarki ziemniaki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, po chwili dodać roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać, przełożyć do kamionki, posypać tartym parmezanem i piec przez ok. godzinę w temperaturze 140°C.

W rondelku zagotować wodę z cukrem. Gdy osiągnie konsystencję syropu dodać maliny, czerwone wino i miód. Całość doprowadzić do wrzenia, zmiksować i przecedzić przez sito, a następnie ponownie zagotować, dodając marynowany zielony pieprz i doprawiając do smaku.

Suszone śliwki zawinąć w plastry boczku, obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C.
Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć na złoty kolor na patelni grillowej, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu polędwiczki z daniela pokroić w plastry i ułożyć na gorącym sosie. Podawać z zapiekanką ziemniaczaną i śliwkami w boczku.

www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.