Filet z daniela
4 polędwiczki z daniela (każda o wadze około 160 g)
Marynata:
50 ml czerwonego wina
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
½ pokrojonej w plastry pomarańczy
4 ząbki czosnku
Sól
Grubomielony czarny pieprz Prymat do smaku
Zapiekanka ziemniaczana:
500 g obranych ziemniaków
Oliwa z oliwek do smażenia
40 g wędzonego boczku
½ cebuli
Kilka gałązek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
500 ml śmietany 36%
2 roztrzepane jajka
2 łyżki startego sera parmezan
Sól czosnkowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sos:
80 g świeżych malin
50 ml czerwonego wina
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżka miodu pszczelego wielokwiatowego
Sól do smaku
40 g suszonych śliwek kalifornijskich
8 plasterków wędzonego boczku
Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Na oliwie z oliwek podsmażyć boczek, cebulę i czosnek, wlać śmietanę, a gdy zacznie gęstnieć dodać pokrojone w talarki ziemniaki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, po chwili dodać roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać, przełożyć do kamionki, posypać tartym parmezanem i piec przez ok. godzinę w temperaturze 140°C.
W rondelku zagotować wodę z cukrem. Gdy osiągnie konsystencję syropu dodać maliny, czerwone wino i miód. Całość doprowadzić do wrzenia, zmiksować i przecedzić przez sito, a następnie ponownie zagotować, dodając marynowany zielony pieprz i doprawiając do smaku.
Suszone śliwki zawinąć w plastry boczku, obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C.
Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć na złoty kolor na patelni grillowej, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu polędwiczki z daniela pokroić w plastry i ułożyć na gorącym sosie. Podawać z zapiekanką ziemniaczaną i śliwkami w boczku.
www.prymat.pl