Feta – lubicie ten ser?

28 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kolebką tego wspaniałego , pysznego sera jest Grecja, która eksportuje ponad 9 tysięcy ton tego smacznego sera.
Jaka jest historia powstania fety?

Sztuka wyrabiania serów jest znana od bardzo dawna, dotarła do Europy za pośrednictwem żeglarzy z Fenicji, którzy założyli kolonie na Cyprze i wyspach Morza Egejskiego.Włoskie i francuskie słowa oznaczające „ser” pochodzą od greckiego wyrazu „formos”, czyli „kosz” – wiklinowy kosz uzywany do odsączania sera.
Tak naprawdę ta prawdziwa feta powinna byc wyrabiana z mleka koziego i owczego. Według norm greckich musi zawierać co najmniej 70 % mleka owczego oraz 30 5 koziego, w żadnym wypadku nie dodaje się mleka krowiego, oczywiście w innych krajach wygląda to różnie. Sera fety się nie gotuje ani nie prasuje, lecz trzyma krótko w solance, która zmienia ostry smak mleka, dodając lekko słony akcent.
DO ZROBIENIA KILOGRAMA PRAWDZIWEJ FETY POTRZEBA OD 4-4,5 KILOGRAMA MLEKA OWCY LUB KOZY.

Przepis na sałatkę grecką:

1) ser feta
2) 2 pomidory
3) papryka zielona i czerwona
4) cebulka
5) czarne lub zielone oliwki
6) oliwa z oliwek
7) pieprz i sól
8) ulubione zioła (prowansalskie itp)

składniki pokroić w gruba kostkę, dodać oliwkę z oliwek około 1 łyżki, przyprawy, zamieszać

SMACZNEGO!

taka sałatka jest niezwykle smaczna a przede wszystkim zdrowa.