Znamy już listę restauracji i kawiarni jubileuszowej, dziesiątej edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Do udziału w konkursie zgłosiła się rekordowa liczba 25 restauracji i 9 kawiarni. Tegoroczne kulinarne święto Łodzi rozpocznie się w czwartek 6 czerwca i potrwa do niedzieli 9 czerwca. Hasło przewodnie jubileuszowego Festiwalu – Kulinarnie nakręceni nawiązuje do filmowej tradycji Łodzi.
Restauracje biorące udział w festiwalu:
1. Amarant, Sienkiewicza 47
Danie konkursowe: Pieczona polędwiczka wieprzowa ciotki Petunii podana na zapiekance ziemniaczanej z fasolkami Bertiego Botta w formie sferycznego Ravioli
2. American Bull, Rynek Manufaktury
Danie konkursowe: Godfather Burger
3. Ato Sushi, 6go Sierpnia 1/3
Danie konkursowe: Kill Bill Roll
4. Bierhalle, Rynek Manufaktury
Danie konkursowe: Stroganow w nowej odsłonie nie tylko z grzybkami
5. Big Betty, Rynek Manufaktury
Danie konkursowe: Kurczak ze śliwkami-Chicken with Plums 2011
6. Breadnia, Piotrkowska 87
Danie konkursowe: Śniadanie u Tiffaniego
7. Deseo Tapas Bar, Piotrkowska 60
Danie konkursowe: Karmelowy przypływ – pieczony łosoś z ziemniaczanym purée i sałatką z buraka
8. Drukarnia Skład Wina i Chleba, Piotrkowska Off 138/140
Danie konkursowe: Halibut grillowany w ziołach z paryczką chilli, podlany winem
9. Galicja, Rynek Manufaktury
Danie konkursowe: Popiół i Diament w Ziemi Obiecanej
10. Gejsza Sushi, Kościuszki 93
Danie konkursowe: Ziemia Obiecana
11. House of Sushi, Piotrkowska 89
Danie konkursowe: Błękitna Laguna – Okoń nilowy podany z egzotyczną sałatką owocową z orzechami nerkowca, daktylami i sosem cytrusowym z estragonem
12. Kamari, Piotrkowska 15
Danie konkursowe: Łódzka Gwiazda Udaje Greka
13. Klub Zieliński i Syn, Piotrkowska 97
Danie konkursowe: Ratatouille avec du poulet
14. La Strada, Piotrkowska 25
Danie konkursowe: La dolce Vita
15. Lili, Roosevelta 10
Danie konkursowe: Allo Allo – Zalotna Yvett
16. Pozytyvka, Piotrkowska 72
Danie konkursowe: Lasagne Garfielda
17. Restauracja Kryształowa, Narutowicza 16
Danie konkursowe: Bitka obiecana w Łodzi nakręcana
18. Servantka, Piotrkowska 55
Danie konkursowe: Pielmieni syberyjskie – pierożki z siekanym mięsem gotowane w bulionie wołowym
19. Street Art Deluxe, Rynek Manufaktury
Danie konkursowe: Filet z pstrąga w ziołowej panierce z młodymi ziemniakami i zielonymi warzywami
20. Sushi Zielony Chrzan , Żwirki 8, Łódź (róg Kościuszki/Żwirki)
Danie konkursowe: Carskie Uramaki
21. Suzette, Rynek Manufaktury
Danie konkursowe: Naleśniki Julia & Julia
22. Tari Bari, Piotrkowska OFF 138/140
Danie konkursowe: Ratatouille
23. The Mexican, Piotrkowska 67
Danie konkursowe: Garcia muslito
24. Titi, Sienkiewicza 67
Danie konkursowe: Przepiórki w płatkach róży
25. Zaraz Wracam Bistro, Piotrkowska 101
Danie konkursowe: Tres Gazpachos – gazpacho andaluzyjskie, Ajo Blanco i Porra Antequerana
Kawiarnie biorące udział w festiwalu:
- Artystyczna Kawiarni-Cukiernia ”Pani Cupcake” , Piotrkowska 89
Cupcake Sernikowy Brownie w wiśniowym dressingu i kawa cappuccino
2. Cukiernia A.Blikle , Piotrkowska 89
Wz-ka i czarna kawa
3. CZEKOLADA Retro Cafe , Moniuszki 11
Jabłecznik na kruchym cieście z cynamonem i bitą śmietaną i kawa
4. Foto Cafe 102, Piotrkowska 102
Dolce Vita – tiramisu malinowe i cappuccino
5. Kawiarnia Zbożowa, Roosevelta 7
Waniliowa kiść i kawa firmowa – zbożowa orkiszowa
6. Klubokawiarnia Kawalerka, Piotrkowska 89
Trufle Kangura Pantouf z espresso lub cappuccino
7. Klubokawiarnia Owoce i Warzywa , Traugutta 9
Rzymskie Wakacje i cappuccino
8. Mebloteka ” YELLOW”, Piotrkowska 138/140
„Poisoned apple & Prince Kissing, czyli czarna kawa z mleczną pianką i grenadyną”
9. Niebostan – klubokawiarnia z antykwariatem, Piotrkowska 17
„Panny z Wilka i kawa z niespodzianką”
Zadanie dla łódzkich kucharzy nie jest proste, bowiem tegoroczne dania konkursowe zainspirowane mają być filmem – polskim, bądź zagranicznym – tu pozostawiony jest wybór.
Formuła konkursu i cena dania festiwalowego nie ulegają zmianie; za danie w restauracji zapłacimy 10 zł, a za zestaw w kawiarni – deser i kawę 7 zł. Jak co roku łódzkie lokale odwiedzi anonimowe jury – kucharze, blogerzy, dziennikarze i to oni wybiorą najlepszą restaurację i kawiarnię. Festiwalowe dania i desery oceniać będą także łodzianie głosując w konkursie smsowym.
Festiwal Dobrego Smaku to jednak nie tylko konkurs, to także szereg wydarzeń towarzyszących. W klubie Wytwórnia przy Łąkowej 29 odbędzie się Szkoła Dobrego Smaku – warsztaty kulinarne dla miłośników gotowania. W tym roku uczestników szkolenia kulinarnie nakręcać będą m.in. szef kuchni restauracji Cztery Kolory Double Tree by Hilton, Rafał Zgajewski oraz Grzegorz Łapanowski.
W piątek i sobotę, po całodniowym maratonie po festiwalowych restauracjach i kawiarniach będzie coś dla ducha. Wraz z Kuchnią + i magazynem Kukbuk zorganizowany zostanie przegląd filmów kulinarnych. W repertuarze znajdą się między innymi „Wtajemniczeni” w reżyserii Macieja Kowalczuka oraz „ Niebo w gębie” Christiana Vincenta. Nocne Kino ze Smakiem to propozycja spędzenia czasu w sali kinowej z lampką wina, a nie colą i popcornem.
Wspólne gotowanie, grillowanie i pieczenie planowane jest także na rynku łódzkiej Manufaktury. 8 czerwca spotkamy Grzegorza Łapanowskiego i Paolo Cozza, którzy przygotowywać będą swoje ulubione dania. Tego dnia przewidziane są także liczne atrakcje dla najmłodszych. Dzieci wezmą udział w warsztatach przygotowanych przez Portal Kuchnia dla Malucha.
Więcej informacji znajdziecie na naszej stronie www.festiwaldobregosmaku.eu