Elegancka restauracja Wrocław – Art Hotel, opinia

24 września 2013, dodał: Redakcja

 

Restauracja Art, do której zostałam zaproszona na obiad w ramach akcji Blogerzy Smakują znajduje się w jednej, z niewielu zachowanych w okolicy wrocławskiego rynku, XVI-wiecznej kamienicy renesansowej. Wybraliśmy piękną salę ogrodową urządzoną w stylu włoskiego podwórza. Włoskie wnętrza są ponadczasowe i mają niepowtarzalny charakter. Połączenie drewna w postaci rustykalnych mebli, okiennic, idealnie białych obrusów, odcieni kremu i szarości na ścianach bardzo przypadło mi do gustu. Do tego tak ważne drobne detale, które nadają wnętrzu charakteru i smaku. Ozdoby z kwiatów, małe figurki ptaków, wazoniki, koszyczki, stylowe garnki, donice, sprawiły, że czułam się jak w prawdziwym włoskim ogrodzie. Jeśli kiedyś odwiedzicie Wrocław i nadejdzie Was ochota na pyszny obiad lub deser zapraszam do restauracji Art na ul. Kiełbaśniczej 20.

 

Na początek półsłodkie wino – dla mnie różowe, a dla mojego R. białe, które polecił nam przesympatyczny Pan kelner, który towarzyszył nam z uśmiechem na twarzy przez cały pobyt w restauracji (pozdrowienia dla Pana kelnera :)

Następnie miła niespodzianka od kuchni – przekąska aperitif, czyli podane na ciepło pieczywo z chleba żytniego z masłem czosnkowym i serkiem twarożkowym z ziołami, które idealnie podkręciły nasz apetyt na więcej…

Następnie zamówiliśmy zupy:

Mój wybór to Di Pesce – zupa rybna ze świeżymi pomidorami i imbirem (18 zł) dla kochających się w owocach morza. Zupa bardzo smaczna, idealnie doprawiona, rozgrzewająca, idealna na chłodne popołudnie, z dodatkiem świeżego imbiry i cytryny, które nadały ciekawego smaku. Do tego świeże pomidorki koktajlowe – pycha!

Druga, która bardziej przypadła mi do gustu to krem z razowego chleba z klopsikami cielęcymi (18 zł) – idealnie kremowa, wyrazista, bardzo sycąca. To jeden z wielu kulinarnych specjałów dawnej kuchni wrocławskiej, którą poleca szef kuchni pan Grzegorz Pomietło. Smakowała nam tak bardzo, że muszę ją zrobić w naszym domu.

Następnie kolej na drugie danie. Wybór padł na ryby.

Pierwszy talerz to filet z pstrąga z boczniakami i sosem migdałowo – kaparowym, szczerze? Nigdy nie jadłam nic bardziej pysznego! To był miód w ustach, bardzo ciekawe i smaczne połączenie kaparów z prażonymi migdałami. Do tego świetnie przyrządzone boczniaki i duszona cukinia.

Drugi to filet z sandacza z kurkami w śmietanie i ziemniaczanym puree (52 zł) Pięknie zawinięte puree w plastry cukinii do tego delikatna ryba w kremowym sosie kurkowym. Pięknie podana, prawda?

Ryby i warzywa były świeże, nie mrożone za co daję wielki plus. Każde danie zostało podane w bardzo estetyczny i apetyczny sposób, na pięknych i eleganckich talerzach. Każde danie nie tylko cieszyło nasze podniebienia, ale to był raj dla oczu. Wielki plus dla kucharza, który nie zapomniał o zasadzie „Najpierw jedzą oczy, dopiero później kubki smakowe”

Z karty deserów wybraliśmy

ciasto migdałowe z jabłkami i gałką lodów cynamonowych (12 zł), które wzięliśmy na pół. Ciastko było podane na ciepło z gałką lodów cynamonowych. Deser w smaku bardzo delikatny,  intensywnie cynamonowy z dużą ilością tartych jabłek, posypany z wierzchu migdałami, udekorowany świeżymi listkami mięty. Bardzo nam smakował.

 

Podsumowując. Powiem szczerze – wszystko, czego spróbowaliśmy było wspaniałe, bardzo smaczne i aromatyczne – rzadko zdarza mi się tak bardzo delektować jedzeniem, podziwiać dekorację wnętrz i wsłuchiwać się w świetną muzyką, która towarzyszyła nam przez cały obiad. Dla mnie czterogwiazdkowa restauracja, która zasługuje w 100% na swoje gwiazdki, dania są warte swoich cen, a w skali od 1 do 5  restaurację oceniam na 5 z plusem : )

Restauracja Art to miejsce, które chętnie polecę znajomym i wrócę do niej pewnie nie raz :)

Testowała:

Pieczarka MySia – Pieczarkamysia.pl to blog kulinarny poświęcony miłości do gotowania, pieczenia i zdrowego jedzenia. Jeśli mnie szukasz, to znajdziesz mnie w kuchni, w świecie aromatycznych potraw, pięknych zapachów i słodkości. Interesuję się również fotografią kulinarną (wszystkie zdjęcia na blogu są moją własnością) i robiąc zdjęcia zastanawiam się co lubię robić najbardziej? Piec, gotować, fotografować czy jeść? : )
Prowadzi bloga: www.pieczarkamysia.pl


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Elegancka restauracja Wrocław – Art Hotel, opinia

  1. avatar Helen G. napisał(a):

    Zgłaszam się:)

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł
Naturalna Witamina C - Colyfine.com
(ekstrakt z rokitnika) + Imbir + Kurkuma + Echinacea
Cena:
59,99 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Sukienka wyszczuplająca sylwetkę
Błękitna sukienka ze sklepu Thecovershop.pl
Cena:
170 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Moze w takim gabinecie przyda sie kosz na smieci z firmy...
Fajne sklepy na zakupy prezentów
Zerknijcie sobie na ten sklep - Świetne są takie słodkości w różnych kształtach...
Chirurg stomatolog - kogo polecacie…
W Warszawie polecam zdecydowanie dr Maciejaka w Ober Clinic na Chałubińskiego. Też miałam ząb...
Jakie sztućce do domu kupić
Zobacz sobie również bardzo fajne zestawy od Ja ostatnio jak kupowałam koleżance...
facebook