Elegancka restauracja w Łodzi na rodzinny obiad – La Vende Manufaktura, opinia
Coraz większe pole do popisu mają łódzkie restauracje, które starają się przyciągnąć swoich gości na smacznymi i wykwintnymi daniami również na terenie Manufaktury. Tutaj nie brakuje punktów gastronomicznych ze smacznymi daniami, ale mnie urzekła bez wątpienia jedna z elegantszych restauracji jaką jest La Vende Manufaktura, z racji nie tylko klimatycznego wnętrza, przestronności, ale też przemiłej obsługi na najwyższym poziomie. Piękne sofy, szezlongi, stylizowane meble na wzór Ludwika XVI to klimaty, w których każdy poczuje się wyjątkowo i szczególnie.
Restauracja otwiera szeroko swoje progi dla całych rodzin wraz z najmłodszymi pociechami, z kolei pozostali goście mogą się czuć swobodnie – miejsca na spokojne rozmowy również tutaj są przewidziane. Oczywiście najważniejsze są smaki i o nich zaraz mowa, bo grają tutaj pierwsze skrzypce. Poziom serwowanych dań stawia to miejsce na liście wykwintnych restauracji z bardzo dobrym jedzeniem i przytulnym wnętrzem. Zjemy tu przepyszny posiłek w gronie rodziny czy znajomych, możemy też pokusić się o zorganizowanie małej uroczystości z gwarancją intymności i miłego a zarazem swobodnego spędzenia czasu. Lokal jest bardzo przestronny, posiada dwie duże sale z licznymi kącikami, gustownie i z klasą urządzonymi w stylu prowansalskim. W samej karcie nie brakuje dań z owocami morza, naleśników z farszami, kuchnia wege, sałatek, pożywnych mięs i deserów – nowoczesna polska kuchnia w wersji fusion to coś co mnie najbardziej przekonuje na duży głód. Tak więc pokusiłam się o pyszną śledziową przystawkę – małe co nieco z ciepłą grzanką czyli tatar ze śledzia. Wybitny aksamitny smak świeżego śledzia podbijał delikatny dressing i dodatki warzywne takie jak kapary czy marynowany karczoch. Polecam ją gorąco smakoszom wszelkich rybnych potraw, danie na medal!
sałatka ze śledzia
zupa cebulowa z grzanką
Trudno zdecydować się na jedno danie gdy karta kusi tak ciekawymi i smakowitymi potrawami, ale zupa cebulowa w jesienny chłodny dzień to naprawdę trafiony wybór: esencjonalny bulion na bazie białego wina i cebuli prażonej na maśle trafi w kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zupa jest pożywna i bardzo delikatna w smaku, to kwintesencja francuskiej kuchni, ulubiona pozycja Polaków obok rosołu, pomidorowej czy grzybowej. Na większy głód polecam poliki wieprzowe, serwowane w towarzystwie carpaccio z cukinii i puree ziemniaczanego. Poliki rozpływające się w ustach dzięki intensywnemu w smaku sosowi to bardzo ciekawa pozycja w karcie menu. To obiadowe dania zachwyci każdego, nie jest to jednak proste w obróbce mięso wbrew pozorom: wymaga wyszukanych przypraw i specjalnej obróbki, brawa dla szefa kuchni za to wyśmienite danie!
poliki z puree
kącik dla dzieci
Powiem uczciwie, że na deser zabrakło nam miejsca, było obficie, na każdą kieszeń, po prostu domowo a zarazem wykwintnie. To miejsce zapisałam już w sercu i na pewno nie raz zajrzymy tu z całą rodzina lub na babskie pogaduszki. Restauracja zachwyca wystrojem wnętrza, pięknie tu zwłaszcza w jesienne wieczory kiedy pali się mnóstwo lampek świec… Romantycznie, smacznie i miło, czego chcieć więcej?
Facebook – polub nas!
ul. Drewnowska 58 (2,69 km)
91-002 Łódź
512 120 767