E. Lange: Dieta Paleo dla początkujących – recenzja

19 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Elisabeth Lange: Dieta Paleo dla początkujących

Dieta paleo to sposób odżywiania w sposób najbardziej zbliżony do naturalnej diety naszych przodków, stąd często określana jest mianem „diety jaskiniowców”. Filozofią diety paleo jest jedzenie tylko naturalnych produktów, przygotowywanych w możliwie prosty sposób lub z zastosowaniem tradycyjnych metod obróbki (fermentacja, namaczanie, gotowanie, duszenie). Lista produktów zupełnie zakazanych w diecie jest (pozornie) bardzo długa i niepokojąca, jednakże pomimo wyeliminowania wielu produktów, kuchnia jest smaczna i zróżnicowana. Ta dieta umożliwia również poznanie wielu nowych składników, a więc i smaków. O tym wszystkim wspomina Elisabeth Lange we stępie do swojej książki pt.: Dieta Paleo dla początkujących.

Autorka omawia ciekawie i skrótowo zwyczaje żywieniowe naszych przodków, przedstawia wnioski z badań i opinie świata naukowego na temat obecnych problemów żywieniowych społeczeństwa, podaje instrukcję obsługi diety paleo wraz z piramidą żywienia, zachwyca się zaletami warzyw i owoców oraz kwiatów i ziół, a także wskazuje najlepsze wybory produktów żywnościowych, które powinny być podstawą diety. Dodatkowo podaje fantastyczne przepisy na podstawowe przepisy paleo, sałatki, surówki i warzywa, a także propozycje śniadań, zup i słodkości. Wśród propozycji śniadaniowych znajdziemy tu między innymi przepisy na musli marchewkowo-gruszkowe z mlekiem migdałowym, jajecznicę azjatycką z kiełkami czy jajka z boczkiem i pomidorami, wśród słodkości przepisy na kokosowe muf finki, ciasto czekoladowo-orzechowe i różnorodne smoothie. Autorka podaje także wiele przepisów na sałatki i warzywne dania, w tym m.in. sałatkę z białej rzodkwi i malin, surówkę z kiszonej kapusty i gruszek, sałatkę z fasolki szparagowej i jagód lub jeżyn, sałatkę z mniszka lekarskiego, warzywa z dipem z awokado, duszoną czerwoną kapustę, pieczoną dynię z pasternakiem, a także ciekawe propozycje zup, w tym: zupę jarzynową z krewetkami, zupę z buraków, zupę ogórkową z miętą czy

W książce znajdziemy także pomysły na dania mięsne, w tym między innymi chrupiące udka gęsie, pieczonego bażanta z warzywami, sznycle z indyka w kokosowej panierce ze szpinakiem czy duszone piersi indycze z sosem z granatów, a także gulasz wołowy, filety z jagnięciny, sznycle migdałowe, steki z imbirem i pomarańczami. Wśród propozycji dań rybnych zachwycają pomysły na pstrąga tęczowego z masłem imbirowym lub dorsza atlantyckiego z masłem cytrynowym, tuńczyka z grilla z rozmarynem, śledzie z patelni czy pieczone sardynki, a wśród przepisów na owoce morza: przegrzebki ze szparagami czy muszle św. Jakuba na rukoli.

Autorka przedstawia pomysły na wspaniałe i smaczne dania, które usatysfakcjonują każdego. Przepisy są przejrzyste, smaczne i ciekawe, dokładnie opisują krok po kroku jak przygotować daną potrawę, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w gotowaniu czy pieczeniu poradzą sobie z ich odwzorowaniem we własnej kuchni. Ponadto przy każdym przepisie została wyliczona ich wartość odżywcza, co każdemu ułatwi ułożenie własnego jadłospisu. Prezentowane potrawy mają różny stopień trudności, w większości jednak są szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne i dobre dla naszego zdrowia. Dodatkowo przepisy uzupełnione są pięknymi, kolorowymi zdjęciami, które wzbogacają książkę, a jednocześnie sprawiają przyjemność użytkową. Książka jest przepiękna, kolorowa, profesjonalna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że stanowić będzie ozdobę każdej kuchennej biblioteczki, a także może być wspaniałym pomysłem na piękny i pożyteczny prezent.

Polecamy serdecznie.