Dzięki tej przyprawie kawa będzie zdrowsza. Dodawaj ją jak najczęściej

Avatar photo
12 sierpnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Miłośnicy kawy często martwią się, jak ten aromatyczny napój wpłynie na ich zdrowie. Kawę pijemy zazwyczaj codziennie i nie kończy się na jednej filiżance. Można jednak sprawić, że poprawimy jej właściwości prozdrowotne. To pozwoli nie martwić się potencjalnymi zagrożeniami i nie rezygnować z naszego porannego rytuału.

Przyprawianie kawy ma długą tradycję. Nasi przodkowie szukali nowych, pysznych jej wersji i dodawali do niej m.in. sól, cynamon czy gałkę muszkatołową. Dziś mamy dostęp do nawet najbardziej egzotycznych przypraw z całego świata. Jedną z nich jest kardamon, doceniany za swoje unikalne właściwości zapachowe i smakowe. W wyniku badań naukowych ustalono, że posiada szereg zalet dla naszego zdrowia, które warto wykorzystać, jednocześnie podkręcając smak naszej ulubionej kawy.

Kardamon – przyprawa, która leczy

Lista leczniczych właściwości kardamonu jest naprawdę długa. Przypisuje mu się moc wzmacniania odporności, co jest szczególnie warte uwagi w sezonie przeziębień i grypy. Osoby, które cierpią na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, docenią jego wsparcie w kwestii poprawy trawienia. Dzięki kardamonowi możemy opóźnić procesy starzenia komórek naszego ciała, gdyż zawiera sporo antyoksydantów. Łagodzi stany zapalne, dzięki czemu unikamy zachorowania na wiele popularnych dolegliwości. Przełomowym odkryciem jest jednak to, z którego wynika, że ta przyprawa może blokować rozwój komórek nowotworowych. W ten całkowicie naturalny sposób możemy więc uniknąć jednej z najcięższych chorób cywilizacyjnych naszych czasów i dostarczyć sobie potrzebne witaminy oraz minerały, jak witaminy B i C, a także magnez oraz potas.

Te walory kardamonu podkręcą smak kawy

Kardamon jest przyprawą pochodzącą z Azji, gdzie od najdawniejszych czasów był stosowany w celach kulinarnych i leczniczych. Jego egzotyczny, korzenny smak z nutą cytryny jest zawarty w owocach o charakterystycznym, torebkowatym kształcie. Kardamon zawiera olejki eteryczne oraz polifenole, które są cennym dodatkiem do napojów i deserów, nadając im oryginalny smak oraz aromat. Znajdziemy w nim m.in. nutę imbiru, która czyni smak kawy bardziej głębokim. Wystarczy dodać niewielką ilość kardamonu do gorącej kawy, aby cieszyć się kolejną wersją naszego ulubionego napoju. W połączeniu z kofeiną ta przyprawa działa pobudzająco, a jednocześnie łagodzi ewentualne dolegliwości żołądkowe.

Szukając ciekawych połączeń smakowych, warto eksperymentować z różnymi przyprawami. Kardamon jest jedną z tych, które poprawiają smak wielu naszych napojów i deserów czy ciast. Takie niestandardowe połączenia sprawdzają się zawsze wtedy, gdy chcemy spróbować czegoś nowego i przy okazji zadbać o swoje zdrowie. Nic tak nie poprawi naszego samopoczucia, jak aromatyczna kawa z nietypowym dodatkiem.