Herbaty ekspresowe – uważaj na to co pijesz!

11 grudnia 2014, dodał: angelikaurbaniak
Artykuł zewnętrzny

Herbaciany rynek w naszym kraju kwitnie z roku na rok. Na jedną osobę przypada ponad kilogram herbaty rocznie co sprawia, że Polska jest w trójce krajów, które piją najwięcej herbaty w Europie. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i jesteśmy w stanie więcej wydać na herbatę dobrej jakości. Mimo tego statystyczny Polak sięga dziennie około 3 razy po herbatę ekspresową, która zazwyczaj z dobrą jakością nie ma nic wspólnego.

clipper4

Zanim zakupimy codzienną herbatę w torebkach, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Zacznijmy od przeczytania jej składu. Jak radzi angielska dietetyczka Gillian McKeith„Jeśli potrzebujesz słownika, żeby rozszyfrować etykietę, to prawdopodobnie nie powinieneś jeść tego produktu.” W składzie herbaty powinna występować przede wszystkim (co nie jest takie oczywiste) herbata! Jeśli mamy do czynienia z naparami to powinniśmy doszukiwać się ziół i owoców, lecz nie sztucznych aromatów. Wiele herbat ekspresowych ma „podrasowany” chemicznie kolor i smak. Jeśli na opakowaniu widnieje oznaczenie „D” (od dust) to oznacza, że w ekspresówce znajduje się pył herbaciany, który jest najczęściej odpadkiem po produkcji herbaty lepszej jakości.

Wybierajmy herbatę, która jest szczelnie zapakowana, czyli taką która znajduje się w folii i papierowym pudełku lub najlepiej taką, w której każda torebka jest w pakowana osobno. Odpuśćmy sobie herbatę, która znajduje się bez żadnej ochrony  tekturowym pudełku, ponieważ na 100% nie ma już aromatu, a jej liście nasiąknęły zapachami magazynu i wilgocią.

clipper3

Zwracajmy uwagę na kolor torebki do której jest wsypana herbata. Jeśli jest ona śnieżnobiała to oznacza, że została poddana chemicznej obróbce chlorem. Powinna być także wolna od aluminiowych zszywek i kleju. Zaparzając białą torebkę, oprócz herbaty będziemy również pili truciznę.

clipper1Istnieją na naszym rynku herbaty, które mimo, że są pakowane w ekspresowe torebki to zachowują najwyższe standardy jakości. Jedną z takich firm jest angielska marka Clipper Teas. Wszystkie składniki herbat i naparów Clipper posiadają certyfikat Soil Association – Organic, co oznacza, że były uprawiane w odpowiedni sposób, który zachowuje naturalny balans środowiska. Do produkcji wykorzystywane są tylko składniki najwyższej jakości, ze sprawdzonych plantacji.

Herbaty i napary Clipper są 100% naturalne- nie zawierają żadnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Jeśli na opakowaniu przeczytamy, że napar zawiera kokos, to w saszetce możemy zobaczyć wiórki kokosowe, a nie tylko poczuć aromat. Mimo, że Clipper używa torebek ekspresowych, to robi to tylko dla większej funkcjonalności. Torebki posiadają naturalny kolor i są oczywiście niewybielane, natomiast opakowania są biodegradowalne lub pochodzą z recyklingu. W ofercie Clippera znajdziemy zarówno herbaty zielone, białe i czarne jak i intensywne owocowe napary. Jednym z flagowych produktów jest napar „Detox” na bazie aloesu i lukrecji który oczyszcza organizm z toksyn.

 clipper2

W Wielkiej Brytanii Clipper znajduje się na pierwszym miejscu w sprzedaży herbatyzielonej, białej, organicznej, a także naparów owocowych. Prowadzi też wśród marek szczycących się znakiem „Fair Trade” (Sprawiedliwy Handel). W Polsce pojawia się coraz więcej sklepów, które mają w swojej ofercie herbaty najwyższej jakości w tym – Clipper Teas.

Największy wybór smaków można zamówić przez internet w sklepie angielskiej dietetyczki Gillian McKeith – sklep.gillianmckeith.pl – który na bieżąco powiększa ofertę o nowe smaki i inne organiczne produkty, które nie są dostępne w Polsce.

Następnym razem wybierając codzienną herbatę ekspresową nie myślmy tylko o smaku, ale także o swoim zdrowiu. Czasem warto dodać kilka złotych, aby osiągnąć złoty środek i cieszyć się z całą rodziną z przepysznej i zdrowej herbaty.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz