Domowy graham.

9 lipca 2014, dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

Któż z nas nie lubi zapachu świeżego pieczywa? A jakby tak jeszcze upiec go samemu w domu? Z pomocą przychodzi nam prosty przepis na pysznego i bardzo zdrowego grahama na drożdżach :)

Składniki:
400 g mąki pszennej graham, typ 1850
50 g mąki pszennej, typ 650
2 łyżeczki drożdży instant
300 ml wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.
Stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto ok. 6 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po godzinie krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 30 minut.
Studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.

SMACZNEGO! :)