Domowy graham.

9 lipca 2014,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

Któż z nas nie lubi zapachu świeżego pieczywa? A jakby tak jeszcze upiec go samemu w domu? Z pomocą przychodzi nam prosty przepis na pysznego i bardzo zdrowego grahama na drożdżach :)

Składniki:
400 g mąki pszennej graham, typ 1850
50 g mąki pszennej, typ 650
2 łyżeczki drożdży instant
300 ml wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.
Stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto ok. 6 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po godzinie krótko wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 30 minut.
Studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.

SMACZNEGO! :)



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...