Każdy z nas pamięta pewne zapachy i smaki z dzieciństwa. Kojarzą się one nam z rodziną, bezpieczeństwem i beztroskim czasem młodzieńczych lat. Później, jako dorośli ludzie, próbujemy odtworzyć część nich, aby dobre wspomnienia znów na moment powróciły.
Od kilku lat przeżywamy wielki powrót domowego jedzenia. Przez chwilę panowała u nas fascynacja zachodem, orientalnymi smakami. I choć nadal wielu jest koneserów nowości, to zaczynamy na nowo doceniać to co tradycyjne i przede wszystkim zdrowe dla naszego organizmu.
Nasze mamy i babcie korzystały ze starych receptur, których używano samych naturalnych składników. Były to jajka od własnej kury, świeże mięso z chlewika, czy warzywa ze swojego ogródka. Wszystko na naturalnych pokarmach, dzięki czemu bogate w witaminy i minerały. Dziś coraz częściej poszukujemy takich, ekologicznych produktów, ponieważ wiemy, że mają one naprawdę dobra jakość. Większość żywności ze sklepów ma wiele składników chemicznych, które w dużej ilości nie mają dobrego wpływu na nasze zdrowie.
Dlatego uczmy się, jak mądrze wybierać produkty i co z nich gotować, podpatrujmy naszych bliskich, a jeśli chcemy poznać naprawdę ciekawe receptury, to warto na zachętę kupić jakiś miły prezent dla mamy, a następnie poprosić ją o zdradzenie tajników kulinarnych przygód. Z czasem będziemy mogli je przekazać kolejnym pokoleniom. W dobie ulepszaczy i zamienników takie perełki, to naprawdę nasze dobro narodowe. Podane jeszcze w ciekawy sposób czynią propozycję wyjątkową.