Choć obiecujemy sobie , ze tym razem w święta nie będziemy sie opuchali łakociami to jednak nasze ucztowanie co roku kończy sie tak samo… żołądek ciąży, jelita nie radzą sobie z trawieniem świątecznych potraw – dlatego proponuję domowe mieszanki ziołowe – ulga dla żołądka
* na zaparcia
-100g koszyczków rumianku
-50g ziela dziurawca
-50g kory kruszyny
-50g korzenia lukrecji
-50g korzenia prawoślazu
-50g liść mięty pieprzowej
-50g ziela krwawnika
-50g owoców anyżu
Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem 30 min , po czym nalezy napar przecedzić. Pić gorący napar ranno i przed snem.
* odtruwające
-50g ziela skrzypu
-50g ziela lub liści mięty pieprzowe
-50g korzeni łopianu
-25g ziela rdestu ptasiego
-25g liści orzecha włoskiego
-25g kwiatów bzu ciemnego
-25g kwiatów chabru
Zalać 2 łyżki ziół 2,5 szklanki ciepłej wody. Po 30 minutach gdy zioła napęcznieją- wstawiamy na ogień aby nasze ziółka się zagotowały. Następnie odstawiamy je na 15 minut i odcedzamy. Pijemy 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami
* wiatropędne i regulujące trawienie
-50g ziela hyzopu
-50g liści mięty pieprzowej
-50g owoców kminku
-50g korzeni lubczyka
-50g ziela pięciornika gęsiego
Wsypujemy do termosu pół łyżki ziół i zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Zamykamy odtsawiamy na godzinę. Pijemy 1/3 – 1/4 szklanki 3-4 razy dziennie po jedzeniu.
* na biegunkę
-15g liści babki
-15g kwiatów rumianku
-15g kory dębowej
-15g owoców borówki czarnej
-15g ziela rdestu ptasiego
-15g kłącza pięciornika
-15g porostu islandzkiego
Zalać łyżkę mieszanki szklanką ciepłej wody. Ogrzewać na małym ogniu aż do momentu wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut. Następnie odstawiamy na 15 minut , cedzimy. Pijemy 1 szklankę przed jedzeniem 2-3 razy dziennie.
* Żółciopędne i przeciwskurczowe
-50g ziela drzewa bozego
-50g kwiatów kocanki
-25g ziela drapacza lekarskiego
-25g kwiatów lub ziela krwawnika
-25g owoców kminku
-25g rozdrobnionego kłącza tataraku
Zalać 1,5 łyżki ziół 2 szklankami gorącej wody i dotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. Odstawiamy na 10 min, przecedzamy do termosu. Pijemy po pół szklanki przed jedzeniem 3 razy dziennie.
* na lepsze trawienie
– 25g liści bobrka
-25g liści mięty pieprzowej
-25g kłącza tataraku
-25g korzenia lukrecji
-25g ziela krwawnika
-25g ziela nostrzyka
-25g ziela tymianku
Zalać łyżeczkę ziół szklanką wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem prze 3-4 minuty. Odtstawiamy na 10 minut , przecedzamy i wlewamy do termosa. Pić 3 razy dziennie po 1/4 szklanki przed jedzeniem.