Domowe mieszanki ziołowe

25 marca 2010,
dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Choć obiecujemy sobie , ze tym razem w święta nie będziemy sie opuchali łakociami to jednak nasze ucztowanie co roku kończy sie tak samo… żołądek ciąży, jelita nie radzą sobie z trawieniem świątecznych potraw – dlatego proponuję domowe mieszanki ziołowe – ulga dla żołądka

* na zaparcia

-100g koszyczków rumianku

-50g ziela dziurawca

-50g kory kruszyny

-50g korzenia lukrecji

-50g korzenia prawoślazu

-50g liść mięty pieprzowej

-50g ziela krwawnika

-50g owoców anyżu

Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem 30 min , po czym nalezy napar przecedzić. Pić gorący napar ranno i przed snem.

* odtruwające

-50g ziela skrzypu

-50g ziela lub liści mięty pieprzowe

-50g korzeni łopianu

-25g ziela rdestu ptasiego

-25g liści orzecha włoskiego

-25g kwiatów bzu ciemnego

-25g kwiatów chabru

Zalać 2 łyżki ziół 2,5 szklanki ciepłej wody. Po 30 minutach gdy zioła napęcznieją- wstawiamy na ogień aby nasze ziółka się zagotowały. Następnie odstawiamy je na 15 minut i odcedzamy. Pijemy 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami

* wiatropędne i regulujące trawienie

-50g ziela hyzopu

-50g liści mięty pieprzowej

-50g owoców kminku

-50g korzeni lubczyka

-50g ziela pięciornika gęsiego

Wsypujemy do termosu pół łyżki ziół i zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Zamykamy odtsawiamy na godzinę. Pijemy 1/3 – 1/4 szklanki 3-4 razy dziennie po jedzeniu.

* na biegunkę

-15g liści babki

-15g kwiatów rumianku

-15g kory dębowej

-15g owoców borówki czarnej

-15g ziela rdestu ptasiego

-15g kłącza pięciornika

-15g porostu islandzkiego

Zalać łyżkę mieszanki szklanką ciepłej wody. Ogrzewać na małym ogniu aż do momentu wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut. Następnie odstawiamy na 15 minut , cedzimy. Pijemy 1 szklankę przed jedzeniem 2-3 razy dziennie.

* Żółciopędne i przeciwskurczowe

-50g ziela drzewa bozego

-50g kwiatów kocanki

-25g ziela drapacza lekarskiego

-25g kwiatów lub ziela krwawnika

-25g owoców kminku

-25g rozdrobnionego kłącza tataraku

Zalać 1,5 łyżki ziół 2 szklankami gorącej wody i dotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. Odstawiamy na 10 min, przecedzamy do termosu. Pijemy po pół szklanki przed jedzeniem 3 razy dziennie.

* na lepsze trawienie

– 25g liści bobrka

-25g liści mięty pieprzowej

-25g kłącza tataraku

-25g korzenia lukrecji

-25g ziela krwawnika

-25g ziela nostrzyka

-25g ziela tymianku

Zalać łyżeczkę ziół szklanką wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem prze 3-4 minuty. Odtstawiamy na 10 minut , przecedzamy i wlewamy do termosa. Pić 3 razy dziennie po 1/4 szklanki przed jedzeniem.

file1269545603



FORUM - bieżące dyskusje

Ciasta naszych babć
Mi babcia przede wszystkim kojarzy się z serowymi oponkami, a one z nią....
Alergia?
Jednak jakość powietrza jest szalenie ważna... Dobrze, że dzieciakowi przeszło, zanim się utrwaliło...
Cienie do oczu
Kolorówka to niestety coś kosztem czegoś. Takie "urozmaicanie" wyglądu nie jest dla nas czymś...
Cienie do oczu
W życiu ich nie chcę - wolę miec zdrowe oczy niż narażać...