Domowe Frappuccino toffi z kawą Starbucks

12 czerwca 2017, dodał: Natalia
Artykuł zewnętrzny

W tak upalne dni nie ma nic lepszego niż pyszne, zimne frappuccino. Jednak gdyby codziennie udawać się do sieciówki z kawami typu Starbucks, cafe nero czy wiele innych nasz budżet zdecydowanie uszczuplałby się.

Średnia kwota za chłodny napój w takich miejscach waha się od 13,00zł za małą kawę wzwyż. Wiec policzmy 13,00zł x 20 dni roboczych = 260zł na samą kawę..

Ja przygotowałam dziś przepis na pyszne frappuccino do zrobienia w domu ?

Składniki:

  • 2 duże łyżki – Kawa Columbia Medium Starbucks – do kupienia w każdej kawiarni Starbucks. Wybrałam tą ponieważ pochodzenie kawy to  Ameryka Łacińska, a jej smak jest zrównoważony i orzechowy. Na miejscu można dowolnie zmielić kawę. Ja zawsze mielę najdrobniej.
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • Bita śmietana
  • sos toffi
  • 1 kostka czekolady do starcia1. Odmierzamy 2 czubate łyżki kawy do dużego kubka i zalewamy gorącą wodą oraz zaparzamy ją.
    2. Odstawiamy zaparzoną kawę do ochłodzenia. Będzie to nasza baza.

3. Kiedy kawa nam się schłodzi dolewamy do niej mleko pół szklanki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 10 minut.
4. W międzyczasie szklankę polewamy sosem toffi – ja wykorzystałam Dr Oetker-a.
Szklankę oblewamy od środka po brzegach, oraz trochę na spód – około 5 milimetrów.

5. Wlewam połowę szklanki mleka z kawą, które się chłodziło w lodówce.
6. Resztę mleka z kawą dodaje do nich 5 kostek lodu i blenduje przez około 2 minuty, aż zrobi się lekko pianowate.
7. Taką mieszankę dolewam do połowy zawartości szklanki, która już jest
8. Na koniec dekoruje bitą śmietaną, sosem toffi i startą czekoladą gorzką.
Efekt-> Kilku-warstowa cudowna w smaku kawa!Smacznego ?

przepis: Natalia  beautycooktravel

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz