Ciasto baza:
Ok 500g dobrej mąki pszennej
30g świeżych drożdży
150ml ciepłej wody
Pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie rozmieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy baza:
250g pomidorów pelati
Kilka ząbków czosnku
Świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
Łyżeczka octu balsamicznego
Sos TABASCO® Habanero
Cukier
Świeżo mielony pieprz i sól
3 łyżki oliwy
Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.
Farsz:
Kilkanaście pomidorków koktajlowych
Duża garść świeżego szpinaku
Kilka plasterków dobrej szynki
Kulka mozarelli
4 jajka
1-2 ząbki czosnku
masło
Kawałek parmezanu
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i plasterków szynki i mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i na każdą pizzę wybić całe jajko i posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut aż spód nabierze złotobrązowego koloru a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą prosto z pieca!