Odkąd odkryłam przepis na tę wyjątkową pizzę to innej już nie robię. Nawet już nie zamawiamy pizzy z pizzerii bo ta jest fenomenalna. Niby domowa a smakuje jak ta z pizzerii.
PIZZA (z tych składników wychodzą dwie duże okrągłe pizze)
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
trochę ziół (prowansalskich, włoskich co kto lubi)
papryka czerwona słodka – opcjonalnie
otręby pszenne lub/i płatki owsiane (ja dałam tylko płatki) – one sprawią, że ciasto
będzie bardzo chrupkie
Całość składników wymieszać, a następnie
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki oleju lub oliwy
odrobina cukru
1 szklanka ciepłej wody
To wszystko razem mieszkamy na jednolitą konsystencje, a następnie
wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto, a następnie odkładamy je i przykrywamy je np.ręcznikiem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sobie pozostałe składni jakie chcemy położyć na
naszą pizzę. Kroimy je w kostkę, plasterki lub ścieramy na tarce. U mnie była to szynka, boczek, kiełbasa, pomidory, brokuły, pieczarki, cebula, salami no i oczywiście ser, najlepiej mozzarella.
Przygotowujemy też sos pomidorowy składniki tak na oko :)
trochę keczupu lub koncentratu pomidorowego
oliwa lub olej
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
Wszystko wymieszać
Piekarnik nagrzać do 250 stopni razem z blachą, na której będziemy piec pizzę. To ważne aby blacha też się mocno nagrzała zanim położymy na nią pizzę.
Z papieru do pieczenia wycinamy sobie wymiar tak żeby wymiarem pasowało na naszą blachę która nagrzewa się w piekarniku
Na dłonie wylewamy kilka kropel oleju i nacieramy nimi papier do pieczenia.
Dzięki temu ciasto po upieczeniu z łatwością odejdzie od papieru.
Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na pół.
Pierwszą połówkę ciasta wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia i formujemy z ciasta okrągły placek. Tu polecam mieć dłonie lekko zwilżone olejem dzięki temu ciasto nie będzie się nam kleić do rąk.
Na uformowany placek z ciasta kładziemy sos pomidorowy, następnie starty ser, a potem resztę składników według uznania. Wierzch można jeszcze lekko posypać serem i przyprawami ( zioła, pieprz co kto lubi)
Gdy składniki na pizzy są gotowe to wyciągamy z pieca gorącą blachę i na nią kładziemy naszą pizzę wraz z papierem do pieczenia.
Pizzę pieczemy w piekarniku ok. 10-20 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
W tym przepisie było, że 10 minut ale ja nie mam termoobiegu więc u mnie pizza piekła się 20 minut.
Upieczoną pizzę przekładamy na ruszt (ten z piekarnika) położony nad zlewem.
Dzięki temu pizza odparuje co sprawi, że stanie się mega chrupiąca i pyszna.
Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i przygotowujemy sobie pizzę z wybranych składników.
Do pizzy jeśli lubicie może sobie jeszcze przygotować sos czosnkowy
jogurt naturalny lub grecki (u nas był duży grecki)
2-4 ząbki czosnku (zależy od pikantności jaką preferujecie i wielkości jogurtu)
szczypta soli
wymieszać i gotowe