Dodaj ten syrop do porannej kawy zamiast cukru – wzmacnia mózg i dodaje energii

8 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Syrop z zielonych orzechów włoskich poleca się jako dodatek do porannej filiżanki kawy. Jest znany z wielu właściwości prozdrowotnych. Jest idealny na dolegliwości żołądkowe oraz polecany osobom z niedoczynnością tarczycy. Dodatkowo wzmacnia mózg i dodaje energii.

orzech włoski na drzewie

Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu idealnie sprawdza się w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości. W sposób szczególny dedykowany jest osobom z problemami trawiennymi oraz niedoczynnością tarczycy. Dlaczego? Dlatego, że niedojrzałe orzechy włoskie są bogatym źródłem jodu, bardzo potrzebnego tarczycy i innym organom układu hormonalnego. Jeśli więc nie możemy pojechać nad morze i nawdychać się jodu, warto skorzystać z mocy młodziutkich orzechów.

Niedojrzałe owoce orzecha włoskiego mają również właściwości oczyszczające, odtruwające i utrudniające wchłanianie toksyn, dlatego syrop łagodzi bóle żołądka, pomaga w oczyszczaniu krwi, wątroby i układu pokarmowego. W czasie dolegliwości żołądkowych należy pić syrop raz dziennie. Mikstura z orzechów i miodu pozwala pozbyć się pasożytów, daje również pozytywne efekty przy leczeniu anemii i przewlekłych chorób układu oddechowego (np. chorób gardła i zapalenia oskrzeli). Wskazuje się także, że łagodzi skutki menopauzy, zwiększa odporność i dodaje energii.

syrop z orzechów włoskich

Przyrządzony z niedojrzałych orzechów włoskich syrop może nadać nam też prawdziwych supermocy przynajmniej w zakresie naszego mózgu. Sam orzech włoski z wyglądu przypomina właśnie mózg. Jego właściwości pozwalają znacznie poprawić pamięć i koncentrację, a także wesprzeć procesy poznawcze. Ponadto syrop z zielonych orzechów wspomaga system nerwowy.

Młode owoce orzecha włoskiego to także skarbnica mikroelementów i witamin. Są bogatym źródłem witaminy C – mają jej tyle samo co czarna porzeczka. Bogate są też w selen, fosfor, cynk, potas, wapń, żelazo. Zawierają również witaminy z grupy B, PP, A, E, dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe i szereg olejków eterycznych. Wszystko to ma działanie urodowe. Kilka kropli syropu dziennie sprawia, że cera jest zdrowa i promienna, przeciwdziała wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Syrop z zielonych orzechów jest prosty w przygotowaniu, można też kupić gotowy produkt bardzo dobrej jakości. Takie domowe syropy to doskonały sposób na zdrowie zaczerpnięte wprost z natury.

Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu – przepis podstawowy

Składniki:
– 40 zielonych orzechów
– ok. 1 l płynnego miodu dobrej jakości

Przygotowanie:
Miękkie zielone orzechy zbierać końcem czerwca lub początkiem lipca. Umyć i dobrze osuszyć zielone orzechy. Pokroić je na mniejsze kawałki (koniecznie w rękawiczkach, aby nie mieć brązowych palców). Pokrojone orzechy włożyć do słoja i zalać płynnym miodem. Zakręcić słoik. Postawić w jasnym i ciepłym miejscu, najlepiej na słonecznym parapecie. Od czasu do czasu odwracać słoik dnem do góry, a raz dziennie leciutko rozszczelnić nakrętkę, aby upuścić ewentualny nadmiar gazu. Macerować przez 40 dni. Po tym czasie syrop odcedzić. Z czasem syrop z zielonych orzechów stopniowo ciemnieje i staje się brązowy.

Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...