Dodaj ten syrop do porannej kawy zamiast cukru – wzmacnia mózg i dodaje energii
Syrop z zielonych orzechów włoskich poleca się jako dodatek do porannej filiżanki kawy. Jest znany z wielu właściwości prozdrowotnych. Jest idealny na dolegliwości żołądkowe oraz polecany osobom z niedoczynnością tarczycy. Dodatkowo wzmacnia mózg i dodaje energii.
Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu idealnie sprawdza się w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości. W sposób szczególny dedykowany jest osobom z problemami trawiennymi oraz niedoczynnością tarczycy. Dlaczego? Dlatego, że niedojrzałe orzechy włoskie są bogatym źródłem jodu, bardzo potrzebnego tarczycy i innym organom układu hormonalnego. Jeśli więc nie możemy pojechać nad morze i nawdychać się jodu, warto skorzystać z mocy młodziutkich orzechów.
Niedojrzałe owoce orzecha włoskiego mają również właściwości oczyszczające, odtruwające i utrudniające wchłanianie toksyn, dlatego syrop łagodzi bóle żołądka, pomaga w oczyszczaniu krwi, wątroby i układu pokarmowego. W czasie dolegliwości żołądkowych należy pić syrop raz dziennie. Mikstura z orzechów i miodu pozwala pozbyć się pasożytów, daje również pozytywne efekty przy leczeniu anemii i przewlekłych chorób układu oddechowego (np. chorób gardła i zapalenia oskrzeli). Wskazuje się także, że łagodzi skutki menopauzy, zwiększa odporność i dodaje energii.
Przyrządzony z niedojrzałych orzechów włoskich syrop może nadać nam też prawdziwych supermocy przynajmniej w zakresie naszego mózgu. Sam orzech włoski z wyglądu przypomina właśnie mózg. Jego właściwości pozwalają znacznie poprawić pamięć i koncentrację, a także wesprzeć procesy poznawcze. Ponadto syrop z zielonych orzechów wspomaga system nerwowy.
Młode owoce orzecha włoskiego to także skarbnica mikroelementów i witamin. Są bogatym źródłem witaminy C – mają jej tyle samo co czarna porzeczka. Bogate są też w selen, fosfor, cynk, potas, wapń, żelazo. Zawierają również witaminy z grupy B, PP, A, E, dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe i szereg olejków eterycznych. Wszystko to ma działanie urodowe. Kilka kropli syropu dziennie sprawia, że cera jest zdrowa i promienna, przeciwdziała wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Syrop z zielonych orzechów jest prosty w przygotowaniu, można też kupić gotowy produkt bardzo dobrej jakości. Takie domowe syropy to doskonały sposób na zdrowie zaczerpnięte wprost z natury.
Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu – przepis podstawowy
Składniki:
– 40 zielonych orzechów
– ok. 1 l płynnego miodu dobrej jakości
Przygotowanie:
Miękkie zielone orzechy zbierać końcem czerwca lub początkiem lipca. Umyć i dobrze osuszyć zielone orzechy. Pokroić je na mniejsze kawałki (koniecznie w rękawiczkach, aby nie mieć brązowych palców). Pokrojone orzechy włożyć do słoja i zalać płynnym miodem. Zakręcić słoik. Postawić w jasnym i ciepłym miejscu, najlepiej na słonecznym parapecie. Od czasu do czasu odwracać słoik dnem do góry, a raz dziennie leciutko rozszczelnić nakrętkę, aby upuścić ewentualny nadmiar gazu. Macerować przez 40 dni. Po tym czasie syrop odcedzić. Z czasem syrop z zielonych orzechów stopniowo ciemnieje i staje się brązowy.