Dodaj do pomidorów ten składnik. Unikniesz udaru i wzmocnisz serce

dodał: Ewelina Szadkowska
Pomidory to jedno z ulubionych warzyw wielu Polaków. Sprawdzają się jako dodatek do kanapki, sałatek i dań obiadowych. Świetnie smakują w zapiekankach i jako składnik popularnej zupy pomidorowej. Mało kto wie jednak, że mogą być naszym sprzymierzeńcem w profilaktyce udaru mózgu.
O zdrowotnych właściwościach pomidorów wiemy już bardzo wiele. Szczególnie doceniany jest w nich likopen – substancja przebadana pod kątem działania przeciwnowotworowego i zapobiegającego chorobom serca. Pomidory to ważny składnik diety śródziemnomorskiej, uważanej za najzdrowszą dla naszego organizmu. Warto jeść je codziennie, aby skorzystać także z mocy witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdego z naszych narządów.
Tak zmniejszysz ryzyko udaru mózgu
Właściwie ułożona dieta to tylko połowa sukcesu. Warto wiedzieć, z czym łączyć pomidory, aby wykorzystać leczniczą siłę likopenu. Ta cenna substancja aktywuje się w posiłku dopiero wtedy,gdy zostaną spełnione konkretne warunki. Dzięki niemu nie dochodzi do utleniania się tzw. złego cholesterolu, z którego zwykle powstają blaszki miażdżycowe. Likopen przeciwdziała ich tworzeniu się, a dzięki temu możemy uniknąć tak groźnych dla naszego życia incydentów, jak zawał serca czy udar mózgu. Dodatkowo częste jedzenie pomidorów wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz hamuje zwapnienie naczyń krwionośnych. Wszystko to składa się na skuteczną profilaktykę przeciwudarową.
Jak aktywować likopen w pomidorach?
Przygotowując pomidory do spożycia, warto stosować się do kilku zasad. Po pierwsze, najlepiej jest poddać je obróbce termicznej, gdyż likopen uaktywnia się dopiero w temperaturze ok. 140 stopni Celsjusza. Jest najłatwiej przyswajalny w formie soków i przecierów pomidorowych, a więc po znacznym rozdrobnieniu pomidorów. Dodatkowo należy połączyć pomidory z wartościowym tłuszczem, np. oliwą z oliwek, aby działanie likopenu na nasz organizm było jak najsilniejsze. Pamiętajmy, że likopen to substancja rozpuszczalna wyłącznie w tłuszczach, więc do każdego dania z pomidorami warto dodać także zdrowe tłuszcze.
Włączając pomidory do naszej diety, możemy łączyć je z produktami, które pomogą osiągnąć najlepszy efekt prozdrowotny. Dzięki tym niepozornym warzywom możemy obniżyć ryzyko udaru mózgu aż o 25%. W ten sposób połączymy smak i zdrowie, a nasze menu będzie odpowiednio zbilansowane. Zaleca się jedzenie pomidorów w każdym wieku, niezależnie od ryzyka zachorowania na dolegliwości układu krwionośnego.