Dobry Targ – zdrowa żywność na Piotrkowskiej 217 w Łodzi
Zdrowa „oaza” na Piotrkowskiej
Od 26 marca 2014 r. na Piotrkowskiej 217 cyklicznie odbywa się Dobry Targ. W każdą sobotę od 9.00 do 13.00 na terenie pofabrycznych zabudowań XIX-wiecznej fabryki maszyn Józefa Johna można znaleźć różnorodne ekologiczne produkty pochodzące od małych, lokalnych wytwórców.
Dobry Targ to inicjatywa podjęta przez projekt „Piotrkowska 217”, firmę „blurp” oraz lokalnych wytwórców i producentów zdrowej żywności. Celem naszego przedsięwzięcia jest stworzenie swoistej oazy zdrowego jedzenia w centrum Łodzi. Nasza współpraca z blurp przy organizacji Dobrego Targu na Piotrkowskiej będzie odważną próbą zmiany nawyków żywieniowych łodzian – mówi Radosław Szwugier, koordynator projektu.
Piotrkowska 217 na stałe wpisuje w kulinarny krajobraz Łodzi. Dobry Targ to kolejna, po styczniowym Łódzkim Street Food Festivalu, inicjatywa mająca na celu promocję zdrowego żywienia.
Dążymy do tego, aby nasza przestrzeń była miejscem kojarzonym z wyjątkowymi produktami żywnościowymi najwyższej jakości. Chcemy też stworzyć łodzianom okazję do cotygodniowych porannych spotkań w miłej, rodzinnej atmosferze- dodaje Radosław Szwugier.