Długowieczność z tradycją

9 marca 2012,
dodał: TomaszKwiecinski
Artykuł zewnętrzny

Niewiele kobiet zdaje sobie sprawę, że możliwość zachowania młodego wyglądu na dłużej zawdzięcza dwóm holenderskim chemikom. David Adriaan van Drop oraz Jozef Ferdinand Arens są bowiem wynalazcami retinolu, substancji nazywanej „witaminą młodości”.

Od dokonania pierwszej syntezy witaminy A, która doprowadziła do powstania retinolu, minęło już ponad pół wieku. Prawdziwie przełomowym momentem w historii kosmetologii był jednak rok 1987. Wtedy właśnie opublikowano zaskakujące wyniki badań Amerykanina Alberta Kligmana, pokazujące, że preparat o nazwie Retin-A nie tylko zwalcza trądzik, ale również redukuje zmarszczki. Tak zaczęła się światowa kariera witaminy A w najczystszej postaci.

Niestabilny debiut

Retinol, podobnie jak inne witaminy i ich pochodne, należy do grupy substancji egzogennych, czyli takich, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, ale nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Mimo, że związek został odkryty tuż po II wojnie światowej, to producenci kosmetyków zaczęli wykorzystywać jego wyjątkowe właściwości dopiero pod koniec XX wieku. Dlaczego? – Wszystkiemu winna jest niestabilna i łatwo utlenialna budowa retinolu. Dopiero „zamknięcie” go w specjalnych, zapewniających trwałość mikrokapsułkach, pozwoliło maksymalnie wykorzystać jego możliwości w kosmetologii – mówi Piotr Janczak z Beauty Cosmetics. Tak oto witamina A przebojem wdarła się do grupy produktów o nazwie „kosmeceutyki”. Charakteryzuje je połączenie właściwości pielęgnacyjnych z delikatnym działaniem leczniczym lub wspomagającym leczenie.

Współczesny przebój

Popularność retinolu nie wynika tylko i wyłącznie z jego przeciwzmarszczkowych właściwości. – Siłą substancji jest przede wszystkim jej wielokierunkowe działanie – komentuje Piotr Janczak. – Nie tylko sprzyja ona odbudowie komórek, ale także poprawia koloryt skóry oraz redukuje zrogowaciały naskórek – dodaje. Regularna kuracja przy użyciu witaminy A w czystej postaci wspomaga produkcję białek skóry, znanych szerzej jako kolagen i elastyna. Na skutek takiego działania naskórek jest w stanie samodzielnie regenerować zniszczone włókna, a ponadto staje się bardziej elastyczny. Jednak wykorzystanie produktu na potrzeby branży kosmetycznej wymagało znalezienia takiej formy opakowania go, która będzie zapobiegała jego utlenianiu. Rozwiązaniem tego problemu okazało się być kapsułkowanie produktu, stosowane jednak na razie przez nieliczne firmy. Istotną kwestią pozostaje również wybór odpowiedniego stężenia tego, silnie działającego, środka. Powinno ono wynosić nie mniej niż 0,1 porc. i nie więcej niż 1 proc.

David Adriaan van Drop, Jozef Ferdinand Arens i Albert Kligman dla wielu współczesnych kobiet pozostają, nieznanymi wprawdzie, ale jednak bohaterami. Opracowując formułę retinolu w postaci bezbarwnego i bezzapachowego oleju, zrewolucjonizowali światowy rynek kosmetyczny. Za ich sprawą aldehyd, kwas retinowy czy octan retinolu są obecnie jednymi z najbardziej pożądanych substancji, wchodzących w skład preparatów pielęgnacyjnych.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.