Dlaczego warto włączyć orzechy włoskie do diety
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć orzechów włoskich. Wpływają one na pracę układu nerwowego, koncentrację oraz pamięć, dostarczają cennych witamin, minerałów oraz są dobrym źródłem żelaza i magnezu.
Orzechy włoskie są szczególnym składnikiem w diecie u osób cierpiących na depresję czy nadpobudliwość. Jeśli szukasz pomysłów, w jaki sposób włączyć orzechy do jadłospisu, skorzystaj z porady specjalisty, gdzie pomoże Ci np. dietetyk ze Szczecina, którego znajdziesz za pomocą wyszukiwarki kcalmar.com. Poniżej znajdziesz jeszcze więcej zalet spożywania tego magicznego produktu .
ROZEZNANIE KALORYCZNE
Jedna łyżka (15 gramów) orzechów włoskich dostarcza 9g tłuszczu, 2,4g białka, 1,7g węglowodanów przyswajalnych oraz 1g błonnika, co daje nam 99,9 kcal. Można powiedzieć, że 4 łyżki orzechów dostarczą nam taką samą ilość kalorii, co pączek, ale nie są to „puste kalorie”, tylko pełnowartościowe białko i duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie są jednymi z bardziej kalorycznych orzechów. W klasyfikacji kaloryczności wyżej są orzechy laskowe, pinii, pekan, a na podium znajdziemy orzechy makadamia.
ŹRÓDŁO WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do odpowiedniej pracy organizmu, a źródłem ich jest oczywiście omawiany bohater – orzech włoski. Reguluje on ciśnienie, ma właściwości przeciwzapalne, a co ciekawe wpływa również na poprawę samopoczucia poprzez wydzielanie neurohormonów, które są antagonistami dla serotoniny („hormonu szczęścia”).
CZY ORZECHY WŁOSKIE MOGĄ JEŚĆ OSOBY OTYŁE
Istnieje silny związek między spożyciem orzechów, a zmniejszeniem ryzyka otyłości. Spożycie już 2 łyżek orzechów tygodniowo znacznie obniża ryzyko otyłości, obniża frakcję LDL, oraz powoduje wzrost HDL czyli „dobrego” cholesterolu. Co więcej, ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
Regularne spożywanie orzechów włoskich pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowalności na choroby serca, nowotwory oraz miażdżycę!
ORZECHY WŁOSKIE A PŁODNOŚĆ
Istnieją badania naukowe, które potwierdzają polepszenie, jakości spermy u mężczyzn, których dieta jest bogata w orzechy włoskie. Plemniki wykazują większą ruchliwość i żywotność.
ORZECHY – ŹRÓDŁO CENNYCH MIKROELEMENTÓW
- CYNK – cenny w budowaniu odporności; bierze udział w metabolizmie makroskładników, alkoholu; „wymiata” wolne rodniki,
- MAGNEZ – istotny dla prawidłowej pracy wzroku, nerwów, mięśni; zapobiega powstawaniu zakrzepów i skrzepów w naczyniach krwionośnych, co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca,
- POTAS – odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną w organizmie oraz prawidłową pracę układu nerwowego i mięśni; wzmaga wydzielanie hormonów,
- FOSFOR – odpowiada za mocne zęby i kości,
- MANGAN – odpowiada za metabolizm kwasów tłuszczowych oraz glukozy, stan kości i skóry; wpływa na prawidłową pracę ośrodkowego układu nerwowego,
- MIEDŹ – ma wpływ na gojenie się ran, wchłanianie żelaza; bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
- WITAMINA E – jest przeciwutleniaczem, wpływa na krzepliwość krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia; jej niedobór może prowadzić do osłabienia i uczucia zmęczenia,
- WITAMINA B1 – wpływa na koncentrację, prawidłową pracę układu pokarmowego, krążenia oraz metabolizmu węglowodanów.
PODSUMOWANIE
Lista korzyści płynących z regularnego spożywania orzechów włoskich nie ma końca. Co więcej, wprowadzenie ich do jadłospisu jest bardzo łatwe, znajdą zastosowanie zarówno w potrawach wytrawnych, jak i tych na słodko. Świetnie sprawdzą się do sałatek, kanapek, makaronów, sosów, płatków śniadaniowych, możemy je potraktować również jako zdrową przekąskę.