Dla zdrowo zabieganych

25 czerwca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Torebki Jana Niezbędnego do gotowania na parze w kuchenkach mikrofalowych: zdrowo, czyli na parze

Każda z nas chciałaby odżywiać się zdrowo… ale kto ma dzisiaj czas starannie przygotowywać niskokaloryczne posiłki? Sojusznikiem wszystkich zabieganych, nowoczesnych kobiet, którym zależy na zdrowej diecie, są nowe torebki do gotowania na parze w mikrofalówce Jana Niezbędnego. Dzięki nim gotowanie na parze staje się szybkie i wygodne – warzywa, ryby, mięso i ziemniaki będą gotowe w kilka minut. Co ważne, tak przygotowane potrawy zachowają pełnię witamin i nie będą zawierały zbędnego tłuszczu! Eksperci przekonują, że gotowanie na parze to najlepszy wybór dla zdrowia i zgrabnej sylwetki.

Nowoczesne dziewczyny w ciągu dnia muszą podołać tysiącom obowiązków, dodatkowo chciałyby spotkać się ze znajomymi czy poświęcić czas sobie… Mało która z nas ma czas i chęć spędzać w kuchni długie godziny. Jednocześnie wszystkie już wiemy, że marząc o pięknej figurze powinnyśmy zapomnieć o smażeniu, odgrzewaniu gotowych (często niezdrowych i wysokokalorycznych) dań, tym bardziej o fast foodach i pizzy zamawianej do domu.

Z myślą o nas powstały torebki do gotowania na parze Jana Niezbędnego. W kuchence mikrofalowej, z którą każda z nas jest już zaprzyjaźniona, w kilka minut przygotujemy absolutnie niskokaloryczny, smaczny i pełen witamin posiłek!
O wyższości gotowania na parze nad innymi formami przygotowywania posiłków przekonują eksperci. Na stronie www.iletracisz.pl możemy zapoznać się z wynikami badań na ten temat, poznać konkretne wyliczenia kalorii  i  witamin oraz przekonać się, jak duży wpływ na nasze zdrowie ma wybór właściwego sposobu przygotowywania posiłków.

Torebki do gotowania na parze Jana Niezbędnego to:

Świetny sposób na „odchudzenie” swoich potraw ze zbędnych kalorii. Smażony produkt, zależnie od swojej struktury, wchłania część dodawanego tłuszczu – od 10 do aż 45%. Niestety, danie przygotowane w taki sposób zwiększa swoją kaloryczność nawet kilkakrotnie!
Metoda przygotowywania posiłków pozwalająca zachować wiele witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz wygląd (szczególnie włosy, paznokcie), samopoczucie oraz odporność.
Szybkość i wygoda. Cały obiad będzie gotowy w kilka minut, gdyż poszczególne składniki można przygotowywać w oddzielnych torebkach równocześnie, a ich aromaty się nie mieszają.
Intensywny smak, zapach i kolor potraw, pożądana sprężystość – te walory gotowania na parze doceni niejeden smakosz.
Eksperci są przekonani, że gotowanie na parze to optymalny sposób przygotowywania posiłków. Ewa Sypnik, dietetyk poradni Dietosfera:

Osoby dbające o zdrowie i poszukujące sposobu zachowania cennych i wartościowych dla organizmu składników w przygotowywanych potrawach, powinny zdecydować się na gotowanie na parze. Gotowanie na parze, np. ziemniaków, pozwala zachować 4 razy więcej witaminy C niż w przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie! Tradycyjne gotowanie, pieczenie i smażenie narażają produkty na długotrwały kontakt z wodą czy tłuszczem oraz wysoką temperaturą – a więc dwa czynniki, które mocno wpływają na utratę witamin. Gotowanie na parze, szczególnie w torebkach do gotowania w mikrofalówce, pozwala zaoszczędzić znaczną część tych witamin oraz składników odżywczych i mineralnych. Nie naraża ich ani na tak długą obróbkę termiczną, ani na „wypłukiwanie” witamin, które najczęściej są tracone przez odlewaną w tradycyjnym gotowaniu wodę.

Na parze można przygotować większość warzyw i owoców, a także drób, ryby i owoce morza. Produkty przygotowujemy, rozdrabniamy na kawałki podobnej wielkości (dzięki temu potrawa będzie równomiernie ugotowana). Produkty należy włożyć do torebki, zamknąć i uruchomić kuchenkę mikrofalową. Po kilku minutach otrzymamy gotowe danie, o naturalnym kolorze i aromacie, które posiada  więcej wartości odżywczych w porównaniu z potrawami gotowanymi  tradycyjnie. Jednocześnie do mikrofalówki możemy włożyć naraz kilka produktów w różnych torebkach. Potrawy przyprawiamy do smaku – możemy użyć ziół świeżych lub suszonych – ich aromat równomiernie rozejdzie się w torebce. Dla wzmocnienia smaku, mięso można wcześniej zamarynować. Tak przygotowane dania nie wymagają dodatku tłuszczu!

Torebki do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej Jan Niezbędny
Opakowanie: 10 sztuk
Producent: Sarantis
Cena: ok. 7,5 zł



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.