Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – recenzja

28 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Beata Anna Dąbrowska:

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to kompendium wiedzy o modnej diecie dr Dąbrowskiej wraz z ciekawymi przepisami Beaty Dąbrowskiej. Dieta dr Dąbrowskiej, zwana też dietą warzywno-owocową polecana jest jako skuteczna kuracja oczyszczająca, odchudzająca i lecznicza. To dwuetapowy program odchudzania, którego celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie jego równowagi wewnętrznej. To dieta stosunkowo restrykcyjna, opierająca się na określonej grupie produktów, w tym głównie warzywach i owocach. 

We wstępie książki Beaty Dąbrowskiej, gościnnie Ewa Dąbrowska zachęca do stosowania diety warzywno-owocowej, gdyż jak twierdzi niesie ona tylko pozytywne efekty. Podaje podstawowe rady, uwagi i instrukcje niezbędne dla osób, które decydują się na przejście na dietę warzywno-owocową. Mówi o zaletach i etapach terapii oczyszczającej,a także potrzebnym sprzęcie kuchennym oraz komponentach uzupełniających diety, a także przygotowaniu do postu i koniecznych zakupach. Ewa Dąbrowska twierdzi, że jedzenie, które spożywamy, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebuje nasz organizm.

Zdecydowana większość książki to jednak przepisy Beaty Dąbrowskiej na smaczne, aromatyczne, pełne witamin potrawy, które mają życiodajną moc, polepszają i odbudowują wygląd skóry, niwelują uczucie zmęczenia, ograniczają infekcje i zwiększają odporność. Książka przedstawia zbiór różnorodnych przepisów na potrawy przygotowane tylko i wyłącznie z warzyw i owoców. W grupie pomysłów na dania surowe znajdziemy przepisy na surówki, w tym między innymi na surówkę z czerwonej kapusty i pomidora, surówkę selerowo-jabłkową z kiełkami rzodkiewki, surówkę z białej rzodkwi z pestkami granatu, surówkę z kiszonymi ogórkami, surówkę z pomidorków i grejpfruta oraz wspaniałe pomysły na soki owocowe, warzywne i mieszane.

Autorka podaje również receptury na kiszonki i octy, w tym kiszoną kapustę i ogórki, zakwas z buraków, kiszoną brukselkę czy ocet jabłkowy. Wśród pomysłów na dania gotowane znajdziemy między innymi przepis na: jarskie leczo, nadziewaną paprykę, bigos warzywny, jarskie gołąbki, makaron z cukinii, pomidory faszerowane kiszoną kapustą, zapiekankę z kalafiora, kiszoną marchew pieczoną, seler po grecku czy pieczone jabłka. Pomiędzy przepisami autorka podaje zalety i walory wybranych warzyw i owoców, a także ziół, kiełków i przypraw. W książce znajdziemy również receptury na herbatki, kompoty, zupy i przekąski, jak np. pomidorki z rzodkiewką, suszone jabłka, dipy i sosy. Autorka przedstawia także pełne menu na 10 dni z propozycjami na śniadanie, obiad i kolację.

 

Piękna oprawa graficzna, niezwykle atrakcyjne zdjęcia i prostota oraz różnorodność przepisów zachęcają do pokochania warzyw, owoców, ziół i kiszonek oraz soczyście i kolorowo namawiają do poznawania i delektowania się nowymi smakami. Książka Beaty Dąbrowskiej Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest doskonała merytorycznie, a jednocześnie ciekawa, przejrzysta i bardzo ładnie wydana.

Polecamy serdecznie.

Doktor Ewa Dąbrowska to pochodząca z Gdańska doktor nauk medycznych, specjalizująca się w zagadnieniach dotyczących wpływu żywienia na stan zdrowia ludzkiego. Jest autorem 50 prac naukowych i ponad 100 doniesień naukowych.

 

Szczegóły: wydawnictwowam.pl






FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...