Anemia w ciąży to przypadłość, z którą zmaga się wiele kobiet. Nieleczona może mieć dość poważne konsekwencje. Dlatego ważne jest regularne wykonywanie badań laboratoryjnych krwi, a także stosowanie się do poniższych wskazówek.
Zapotrzebowanie kobiet na żelazo wzrasta w okresie ciąży. Spowodowane jest to m.in. faktem, że bez zmian pozostaje poziom erytrocytów i hemoglobiny oraz wartość hematokrytu, a zwiększa się objętość krwi. Skutkuje to procentowym spadkiem poszczególnych parametrów, a jednocześnie dochodzi do obniżenia stężenia żelaza i ferrytyny we krwi.
Skutki anemii w ciąży
Jak pokazuje kalendarz ciąży, anemia u kobiet spodziewających się dziecka może nieść za sobą poważne skutki.
Ciężka niedokrwistość:
- w I trymestrze – może doprowadzić do zaburzeń rozwoju łożyska,
- w II trymestrze – może spowodować zaburzenia rozwoju płodu,
- w III trymestrze – może skutkować przedwczesnym porodem.
Jak uniknąć anemii?
Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) całkowita ilość żelaza u kobiet w ciąży powinna wynieść 835 mg. Jeżeli jednak w okresie poczęcia stężenie ferrytyny wynosi ok. 30 μg/l, organizm jest w stanie skorzystać z rezerwy wynoszącej 120 mg. Całkowite zapotrzebowanie na ten pierwiastek to zatem ok. 715 mg.
Aby uniknąć anemii, należy więc zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej dawki żelaza. Z poniższych metod warto skorzystać niezależnie od tego, który tydzień pokazuje kalendarz ciąży.
-
Prawidłowo zbilansowana dieta
Dobrze skomponowany jadłospis pomaga utrzymać żelazo na optymalnym poziomie i zapobiec anemii. Warto zadbać o to, aby w codziennej diecie nie zabrakło produktów takich jak ryby, mięso czerwone, orzechy ciemnozielone warzywa, żółtka jaj i ziemniaki.
Dobrze jest jednocześnie włączyć do menu produkty bogate w witaminę C, która ułatwia przyswajanie tzw. żelaza niehemowego. Niezbędne będzie więc spożywanie m.in. brukselki, pomarańczy, czarnych porzeczek, papryki czerwonej czy natki pietruszki..
O czym jeszcze pamiętać?
Chociaż anemia może dawać dość wyraźne objawy, nie każda kobieta powiąże je z niedokrwistością, dlatego warto regularnie poddawać się badaniom krwi. Na podstawie uzyskanych wyników morfologii lekarz będzie mógł ocenić ryzyko wystąpienia anemii. Pozwoli to jednocześnie na podjęcie szybkich działań uniemożliwiających jej rozwój.