Dieta tylko dla Ciebie

6 czerwca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Już około 12 milionów Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi takimi jak: cukrzyca, otyłość czy schorzenia sercowo-naczyniowe. W wielu wypadkach, podstawą ich zapobiegania jest wprowadzenie odpowiedniej diety i dostosowanie jadłospisu do indywidualnych potrzeb konkretnych osób. Tylko jak rozpoznać swoje predyspozycje, by mądrze zadbać o zdrowie? Odpowiedzi dostarczają badania genetyczne.

Wszyscy chcemy być zdrowi, cieszyć się dobrym samopoczuciem, sprawnym i pięknym ciałem. Dlatego coraz częściej zwracamy uwagę na to co i jak jemy. Staramy się być aktywni fizycznie – ćwiczyć i spędzać czas na świeżym powietrzu. Niestety bardzo często okazuje się, że nasze wysiłki spełzają na niczym. Dietetycy grzmią na alarm. Wielu Polaków nadal nie odżywia się w zbilansowany  i – co równie ważne – dopasowany do potrzeb organizmy sposób. Wśród najczęstszych błędów żywieniowych wymieniają: nieregularne posiłki, pośpiech podczas ich spożywania, włączanie do menu zbyt dużej ilości produktów wysoko przetworzonych i słodyczy, a także… stosowanie nieodpowiednich lub zbyt restrykcyjnych diet.

Efektem jest stale rosnące grono osób zmagających się z chorobami dietozależnymi. A te bardzo często przybierają postać ukrytego i podstępnego wroga. W pierwszych fazach rozwoju – cukrzyca – dla przykładu – działa praktycznie bezobjawowo. Dlatego też znaczna (szacowana nawet na 30 procent) część chorych w ogóle nie podejrzewa, że sieje ona prawdziwe spustoszenie w ich organizmie. A jak szacują lekarze – obecnie cierpi na nią ponad 2 miliony Polaków. I to nie tylko w podeszłym wieku, ale również dzieci i nastolatków. I to wbrew stereotypom, mówiącym, że cukrzyca typu 2 to przypadłość wieku dorosłego. Podobnie rzecz się ma ze schorzeniami układu krążenia. To obecnie jedna z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce! Każdego roku z ich powodu umiera około 200 tys. osób.

Aby jeszcze bardziej uwypuklić te dane warto dodać, że ze statystyk wynika, że każdego dnia w Polsce aż 270 kobiet umiera na zawał serca albo na udar mózgu. Związane jest to przede wszystkim z wysokim poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem, a także słabym metabolizmem kwasu foliowego, który znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy – wyjaśnia mgr. inż. Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalista ds. żywności, DF Medica Polska.

Czy – w obliczu tak zatrważających danych – mamy szansę uchronić się przed schorzeniami dietozależnymi, albo choć zminimalizować ryzyko ich wystąpienia? Owszem. U podstaw profilaktyki leży bowiem odpowiednie i regularne odżywianie się. Konstruując jadłospis koniecznie należy skonsultować się ze specjalistą. Warto też zdecydować się na nowoczesne badania genetyczne np. iGenesis, które pozwolą szczegółowo określić specyfikę naszego organizmu – jego zapotrzebowanie na konkretne składniki pokarmowe, potencjalne nietolerancje pokarmowe i inne indywidualne cechy. Pozwalają one uzyskać informacje konieczne do zmodyfikowania planu żywienia i uzyskać poprawę samopoczucie i jakości życia.

Zindywidualizowany profil odżywiania oparty na wynikach badań genetycznych to najlepsze narzędzie profilaktyczne, z jakim się spotkałam. Rezultaty, które wypracowaliśmy z pacjentami poddanymi badaniu iGenesis, bardzo pozytywnie nas zaskoczyły. – podkreśla Agnieszka Piskała.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...