Większość młodych rodziców z niecierpliwością, ale i dozą niepokoju oczekuje momentu, kiedy ich osesek przejdzie na nieco bardziej urozmaiconą dietę. Według powszechnie przyjętych schematów i kalendarzy żywienia niemowląt, przez pierwsze sześć miesięcy dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem. Jest to zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia, jak i Amerykańskiej Akademii Pediatrii. Według tych instytucji priorytetem jest oczywiście karmienie mlekiem matki. Zalecenie to zwane jest „złotym standardem”.
Nowe produkty należy wprowadzać do diety niemowlęcia stopniowo, systematycznie zwiększając ich porcje. Należy wprowadzać je również pojedynczo, w kilkudniowych odstępach. Będziemy mieli wówczas możliwość obserwowania reakcji dziecka na nowy składnik diety. Początkowo karmienie piersią należy utrzymać na dotychczasowym poziomie. W szóstym miesiącu życia niemowlęcia możemy wprowadzić zupę w postaci przecieru jarzynowego. Z owoców zaleca się wprowadzenie jabłka lub dzikiej róży. Między szóstym a ósmym miesiącem, produkty inne niż mleczne należy podawać 2 -3 razy dziennie. Między siódmym a dziewiątym miesiącem dietę dziecka wzbogacamy o produkty zbożowe takie jak kaszki i kleiki. Podajemy również 1/2 żółtka co drugi dzień. Do warzyw możemy włączyć soczewicę, burak.
Zobacz również: Rozszerzanie diety niemowlaka
Owoce uzupełniamy o maliny, morelę, śliwkę i gruszkę. W ósmym miesiącu zapoznajemy malucha z pierwszymi przyprawami: kminkiem, sezamem i suszonym koperkiem. Począwszy od dziewiątego miesiąca produkty bezmleczne podajemy 3-4 razy dziennie. Dietę natomiast wzbogacamy o kolejne warzywa takie jak cebula, groch, szpinak. Owoce uzupełniamy wiśnią, aronią czy borówką amerykańską. Dietę urozmaicić możemy biszkoptem lub chrupkami kukurydzianymi. Smak potraw wzbogacamy kolejnymi przyprawami takimi jak bazylia, oregano, tymianek. W dziesiątym miesiącu wprowadzamy dwudaniowy obiad oraz zwiększamy porcję żółtka do 1/2 dziennie. Zwiększamy również zakres podawanych warzyw i owoców. Miesiąc jedenasty i dwunasty to wzbogacanie diety o kolejne warzywa oraz owoce, o całe jajko 3-4 razy w tygodniu oraz orzechy. Częstotliwość podawania produktów i potraw innych niż mleczne zwiększamy do 4-5 dziennie.
Powyższe wytyczne to oczywiście tylko wskazówki, które mają ułatwić rodzicom rozszerzanie diety niemowlaka. W większości przypadków kolejność oraz częstotliwość wprowadzania nowości do jego diety zależy od jego indywidualnych predyspozycji i potrzeb. Rodzice muszą pamiętać również, iż nietolerancja na któryś produkt czy potrawę wcale nie musi oznaczać alergii. Być może dziecko jeszcze do niego nie dojrzało i należy podać go nieco później. Ważne jest również aby podawane dziecku produkty uzupełniały się a nie „powielały”. Podobnie jak dorosły człowiek, niemowlę również ma swoje upodobania smakowe i nie wszystkie potrawy będzie zjadać z ochotą. Nie należy go w żadnym wypadku do tego zmuszać. Rozwiązaniem będzie znalezienie produktu zastępczego, o takich samych wartościach odżywczych, ale innych walorach smakowych.
źródło: whitepress