Chcąc wzmocnić odporność organizmu nie warto wzorować się na okresowo modnych dietach. Musimy po prostu dopasować jadłospis do aktualnej pory roku i jeść tradycyjne zimowe potrawy. Odpowiednie praktyki okażą się naszym najlepszym sojusznikiem w walce z przygnębieniem, zmarznięciem i przeziębieniem. Radzimy co jeść, aby się wzmocnić, a jednocześnie nie przytyć.
Spożywane produkty i posiłki odbijają się na naszym zdrowiu i samopoczuciu w znacznie większym stopniu niż się wydaje. Nie inaczej jest w zimie, kiedy należy dopasować jadłospis do zmiennych warunków atmosferycznych: przeszywającego chłodu i pluchy. W konsekwencji należy sięgać po wyroby, dzięki którym uzupełnimy niedobór energii spowodowany większym zapotrzebowaniem organizmu na ciepło. Co więcej, nasze ciało potrzebuje zimą nawet o 20 proc. kalorii więcej niż podczas innych pór roku. Jeśli systematycznie uprawiamy sporty takie jak narciarstwo czy łyżwiarstwo, to wymagania ciała rosną nawet o 60 proc.
Unikaj produktów wychładzających
Aby sprostać warunkom, jakie związane są z zimową aurą powinniśmy zminimalizować ilość wyrobów w diecie, które orzeźwiają i przyczyniają się do wychłodzenia organizmu. Do takich produktów należą cytrusy i jogurty oraz surowe warzywa i owoce z dużą zawartością wody.
– Do zimowej diety warto włączyć więcej przetworów mięsnych i wędlin oraz kasz i roślin strączkowych, które są źródłem energii. Wszystkim dbającym o formę, polecam chudsze wędliny, np. szynkę dojrzewającą i polędwicę. Nie zawierają dużo tłuszczu, są natomiast źródłem cennych składników takich jak białko, żelazo, fosfor, cynk i witamin z grupy B – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”.
W zimie nie rezygnujmy też z owoców i jogurtów, które wspierają odporność organizmu. Pierwsze zawierają istotne witaminy np. C i D oraz błonnik, a produkty pochodzenia mlecznego probiotyczne bakterie.
W zimie sięgaj po wędliny
W okresie zimowym, dietą polecaną przez ekspertów jest dieta rozgrzewająca. Jej podstawą są ciepłe, gotowane posiłki np. zupy a’la krem z jesiennych warzyw – sycące i bogate w mikroelementy – po prostu zdrowe. – Gdy na zewnątrz jest zimniej, wydatki naszego organizmu potrzebne do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała rosną. Warto więc spożywać nie tylko dania na gorąco, które rozgrzewają, ale też wyroby, które zatrzymują ciepło w organizmie na dłużej. Takimi wyrobami są przetwory mięsne i wędliny – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”. – Wędliny łączmy z razowym pieczywem, a mięsa i jego przetwory z kaszą czy ziemniakami. Urozmaicajmy jadłospis, ale zachowajmy umiar. Ponadto, pamiętajmy że podstawowe zasady zdrowego żywienia, nie zmieniają się w zimie. Niezależnie od pory roku powinniśmy w ciągu dnia spożywać około 5 zbilansowanych pod względem odżywczym posiłków – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.
Wprowadzając porady w życie sprawimy, że nasz organizm będzie bardziej odporny na infekcje i choroby, a nasze samopoczucie lepsze. A co ważniejsze, rozpoczniemy wyczekiwaną wiosnę w lepszym nastroju!