Dieta na wiosnę – o czym warto pamiętać, gdy chce się schudnąć

22 kwietnia 2020, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Przez zimę statystyczny Polak przybiera na wadze około 2-3 kg. Nie dziwi zatem, że na wiosnę każdy myśli o powrocie formy fizycznej i atrakcyjnemu wyglądowi. Warto więc pomyśleć po okresie zimowym o oczyszczającej lub odchudzającej diecie, która pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów, doda energii, chęci do życia a dodatkowo poprawi nastrój.


Na początku należy wspomnieć, że diety odchudzające i oczyszczające powinny stosować osoby które są zdrowe oraz najlepiej jeśli przed rozpoczęciem diety, skonsultują się z lekarzem. Przeciwwskazaniem do tego typu diet są choroby układu krążenia, układu pokarmowego czy moczowego oraz ciąża i okres karmienia piersią. Ponadto, lepiej też nie rozpoczynać diety oczyszczającej, jeśli jest się mocno zapracowanym lub narażonym na silny stres. Taka dieta może być wtedy zbyt dużym dodatkowym obciążeniem dla organizmu. Zamiast wzmocnić, spowoduje nasze osłabienie.

Dobrym pomysłem jest zastosowanie diety oczyszczającej, w której stopniowo do jadłospisu wprowadza się zdrowe produkty. Przykładem takiej diety jest program dietetyczny od Forever Living – dieta Forever Clean 9 (zwana również Forever C9). C9 wspiera usuwanie niechcianych toksyn z ciała oraz pozwala poczuć więcej energii. Dieta C9 polega na regularnym wypijaniu aloesu oraz przyjmowaniu  przez dziewięć dni. W międzyczasie dozwolone są lekkie przekąski, warzywa i owoce.

Niezależnie od tego, którą dietę oczyszczającą się wybierze, powinno się zrezygnować z produktów ciężko strawnych oraz jedzenia fast food-ów, używek (alkohol i papierosy) i przetworzonej żywności.

Każdy tymczasowo zmieniony jadłospis może spowodować stres i rozdrażnienie w czasie odchudzania. Należy przestawić się na zdrowsze odżywianie, a nie tylko i wyłącznie chwilowe katowanie organizmu, co wcześniej czy później może doprowadzić do kolejnego efektu jojo. Przejście na zdrowszy tryb życia nie jest procesem łatwym, jednakże organizm odpłaci nam za to z nawiązką, odwdzięczy się przypływem serotoniny i chęci do życia.

Wiosenna dieta powinna być obfita w składniki odżywcze, których brakowało w czasie zimowym. Świeże warzywa oraz owoce to dobry sposób na uzupełnienie deficytów ważnych minerałów i witamin. Miejmy na uwadze, że wiosenne nowalijki powinny być dodatkiem do potrawy a nie jej podstawą. Ważna jest też zasada pięciu posiłków. Zasada ta obowiązuje cały rok. Powinniśmy jeść w co najmniej trzy godzinnych odstępach i zmuszać organizm do nieustającego wysiłku związanego trawieniem. To najlepsza droga, aby schudnąć. Wielkość porcji także jest stała i nie powinna być objętościowo większa niż objętość naszych pięści.

Dieta na wiosnę powinna być obfita w ryby, nabiał i mięso, najlepiej chude. Do tego pełnoziarniste pieczywo i kasze. Pamiętajmy także o owocach i warzywach, które zawierają antyoksydanty, „wojujące” z wolnymi rodnikami. Wspieraniu odporności pomogą bogate w witaminy marchew, pomidory i brokuły, a także czerwona papryka, cytrusy i maliny. Nie musisz rezygnować z drobnych przyjemności – pogryzając pestki dyni i słonecznika czy orzechy dostarczysz organizmowi magnez, który skutecznie pomaga w walce ze stresem.

Na całym świecie organizacje zajmujące dietetyką są zgodne co do podstawowych zaleceń odżywiania. Należy jeść ryby, ograniczać sól, nie zapominać o warzywach i owocach, dbać o nawodnienie. Ponadto należy się ruszać i ćwiczyć, bez tego nie zauważymy efektów.

Tekst powstał we współpracy ze sklepem internetowym z produktami Forever Living, adres sklepu https://aloe-sklep.pl