Dieta karniwora – książka kucharska – recenzja

12 grudnia 2022, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

Ostatnie dziesięciolecia to czas, w którym są promowane różnorodne diety roślinne, które mają zapewnić najwyższą jakość życia oraz dobre zdrowie. Jednak mięso od wieków jest ważnym składnikiem naszej diety, Współcześnie hodowla zwierząt uległa uprzemysłowieniu, więc problemem nie jest już jego dostępność, ale znalezienie mięsa dobrej jakości, bez antybiotyków, hormonów, konserwantów i innych dodatków, które szkodzą zdrowiu konsumentów.

Mięso dobrego gatunku wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Pamiętam opowieści mojego dziadka, który dostarczał drób z małej przydomowej hodowli do dziecięcego szpitala, z którego gotowano rosół, aby pomóc małym pacjentom szybciej wrócić do zdrowia. Z książki Paula Saladino „Dieta karniwora – książka kucharska” dowiadujemy się, że mięsne dania pomagają leczyć alergie pokarmowe, obniżają poziom cholesterolu i ryzyko zawału serca, a nawet likwidują symptomy chorób autoimmunologicznych, które coraz częściej występują w naszym społeczeństwie.

Ponad 100 przepisów na dania mięsne to inspiracje dla smakoszy różnych rodzajów mięsa, poszukujących nowych doznań kulinarnych i nieoczywistych połączeń smakowych. Okazuje się, że mięso można dodawać nawet do deserów, a każda z potraw to również krok do zdrowszego życia. Dużym atutem tej książki jest przystępność i odpowiedni podział treści, dzięki czemu otrzymujemy właściwą porcję wiedzy, by zaplanować swoją dietę mięsną w odpowiedni sposób. Informacje na temat techniki przygotowania posiłków są pomocne dla osób, które chcą pogłębić swoje umiejętności kulinarne, a wskazówki o komponowaniu jadłospisu z uwzględnieniem innych składników odżywczych wskazują na specyfikę tej diety.

Korzystając z tej książki przekonałam się, że potrawy ze znacznym dodatkiem mięsa mogą być atrakcyjne wizualnie i smakowo, a ich walory zdrowotne nie podlegają wątpliwości. Autor zamieszcza tu również odpowiedzi na pytania nurtujące ludzi, którzy mają wątpliwości natury etycznej odnośnie spożywania mięsa. Obala popularne mity, a informacje o szczegółach hodowli zwierząt pozwalają na nowo spojrzeć na ten obarczony stereotypami temat. Polecam Wam gorąco tę książkę!

Anna

Książkę poleca Wydawnictwo Vital – można kupić ją TUTAJ

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja