Dieta dla pięknych włosów – witaminy i minerały | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta dla pięknych włosów – witaminy i minerały

13 maja 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Marzysz o pięknych, zdrowych włosach? Przy o odpowiedniej pielęgnacji to możliwe.

włosy222

Niewątpliwie, konieczne będzie stosowanie właściwych, dobrej jakości kosmetyków. Jednak ogromne znaczenie dla kondycji naszych włosów ma także to, co znajduje się na naszym talerzu. Czego powinniśmy unikać? Jakie produkty służą naszym włosom?

Co szkodzi?

Jeśli pragniemy mieć piękne, mocne i zdrowe włosy, powinniśmy uważać przede wszystkim na żywność wysoko-przetworzoną oraz potrawy typu-fast food (frytki, hamburgery, chipsy). Takie produkty zawierają ogromne ilości nasyconych tłuszczów, a ponadto nie dostarczają nam odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Ich nadmiar może prowadzić do niedoborów, które odbiją się na kondycji naszych włosów.

Włosom szkodzi także nadmiar cukrów prostych w diecie. Prowadzi on do przetłuszczania się włosów oraz do powstawania łupieżu. Uważajmy zatem na słodycze, białe pieczywo, półprodukty z dodatkiem cukru. Ograniczmy także picie kawy i herbaty. Spożywane w nadmiarze, wypłukują bowiem składniki mineralne, niezbędne dla zdrowia naszych włosów. Zaszkodzi im także częste spożywanie alkoholu.

Również nadmierne odchudzanie, diety eliminacyjne oraz głodówki mogą mogą osłabić włosy i doprowadzić do ich wypadania. Organizm znajdując się w deficycie kalorycznym musi właściwie rozdysponować energię. W pierwszej kolejności odżywia on narządy niezbędne do naszego życia (mózg, nerki, wątroba). Cierpią wówczas tkanki, których rola nie jest kluczowa dla przetrwania, w tym także włosy.Dlatego też zrównoważona dieta, zawierająca wszystkie składniki odżywcze najbardziej sprzyja zdrowiu naszych włosów.

Aminokwasy na włosy

Włosy składają się głównie z białka. Dlatego też musimy zatroszczyć się o odpowiednią jego ilość w naszej diecie. Źródłem najlepiej przyswajalnego pełnowartościowego białka są przede wszystkim produkty odzwierzęce: nabiał, drób, mięso, jajka oraz ryby. Jednak jeśli stosujemy dietę wegetariańską lub wegańską, odpowiednia podaż białka jest także możliwa. Roślinne źródła białka to przede wszystkim: soja, rośliny strączkowe, orzechy, produkty pełnoziarniste.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Dbając o zdrowie naszych włosów, nie możemy zapominać o tzw. „dobrych” tłuszczach, a więc tych pochodzenia roślinnego i rybiego. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na ukrwienie skóry głowy. Tym samym zapewniają włosom transport niezbędnych składników składników odżywczych. W naszej diecie brakuje jednak często kwasów omega-3, dlatego to na nie powinniśmy zwrócić swoją uwagę. Najlepszym ich źródłem są ryby, tran oraz olej lniany.

Witaminy na włosy

Dla zdrowia naszych włosów niezbędne są witaminy z grupy B (zwłaszcza B5, czyli kwas pantotenowy oraz H, czyli biotyna). Dlatego na naszym talerzu nie może zabraknąć produktów takich, jak: orzechy, fasola, jaka, drób, ryby. Popularnym sposobem na uzupełnienie niedoborów witamin z tej grupy jest także picie drożdży. Taka kuracja przynosić korzyść nie tylko naszym włosom, ale również skórze i paznokciom.

W naszej diecie nie może także zabraknąć witaminy A. Jej niedobór sprawia, że włosy stają się suche i łamliwe. Spore jej ilości znajdziemy w maśle, rybach, jajach. Warto także spożywać produkty zawierające β- karoten, a więc czerwone i żółte warzywa i owoce: morele, brzoskwinie, marchew, dynię, paprykę, pomidory.

Zadbajmy także odpowiednią ilość witamin C i E. Obie są silnymi antyoksydantami, zapobiegającymi niszczącemu działaniu wolnych rodników. Witamina E często nazywana jest witaminą młodości, bowiem zapobiega starzeniu się skóry, także tej na głowie . Dobrym jej źródłem są zielone warzywa, orzechy, pestki dyni i słonecznika. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, a także poprawia krążenie skóry głowy. Bogate w nią są warzywa i owoce, a zwłaszcza: papryka, jarmuż, pietruszka, truskawki, czarna porzeczka, kiwi.

Składniki mineralne

Najważniejszymi dla zdrowia włosów minerałami są cynk i miedź. Cynk bierze udział w syntezie kolagenu. Reguluje także produkcję sebum, dlatego jego niedobór przyczynia się do powstawania łupieżu. Miedź odpowiada m.in. za wzrost włosów oraz zachowanie ich koloru. Warto dodać, że przy niewłaściwej podaży obu pierwiastków, organizm uzupełnia ich zapasy właśnie kosztem włosów oraz paznokci. Produkty bogate w cynk to m.in: owoce morza, orzechy, jaja. Miedź uzupełnimy spożywając np. sezam, ziarna słonecznika, kakao, płatki owsiane.

Niedobór żelaza sprawia, że włosy są słabe, łamliwe oraz wypadają. Zadbajmy więc o to, by w naszej diecie go nie zabrakło. Zrobimy to spożywając mięso, żółtka jaj, rośliny strączkowe, pieczywo pełnoziarniste, orzechy i nasiona.

Ważnym pierwiastkiem dla włosów jest również krzem. Wzmacnia strukturę włosów, przyspiesza ich wzrost oraz zapobiega wypadaniu. Najlepszym jego źródłem są napary z ziół: pokrzywy oraz skrzypu polnego.

Podsumowanie

Najodpowiedniejsza dla naszych włosów to dieta zbilansowana. Kluczowa jest jej różnorodność – w ten sposób zapewniamy sobie wszystkie niezbędne dla ich zdrowia składniki. Pamiętajmy o tym, by zadbać odpowiednią kaloryczność posiłków – zarówno dieta eliminacyjna jak i ta „śmieciowa”, pełna pustych kalorii (zwłaszcza nadmiar cukrów prostych oraz tłuszczy nasyconych) szkodzi naszym włosom. Zrezygnujmy też z nadmiaru alkoholu, kawy i herbaty. Zamiast tego popijajmy częściej herbatki ziołowe – zwłaszcza pokrzywę i skrzyp polny.

Pamiętajmy o:

  • spożywaniu odpowiedniej ilości białka: nabiału, roślin strączkowych, ryb, jaj mięsa, produktów pełnoziarniste, orzechów;
  • kwasach tłuszczowych omega-3 (ryby, tran, olej lniany);
  • węglowodanach złożonych: kaszach, płatkach owsianych, pełnoziarnistych produktach zbożowych;
  • orzechach, pestkach dyni i słonecznika (są dobrym źródłem witamin z grupy B, a także cynku, miedzi i żelaza);
  • warzywach i owocach, zwłaszcza bogatych w witaminę C (papryka, truskawki, kiwi, jarmuż, zielona pietruszka) oraz β- karoten (marchew, dynia, papryka, pomidory, morele, brzoskwinie).

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz