Dieta bezglutenowa – prawidłowe żywienie i zdrowe przekąski
Dieta bezglutenowa obecnie jest nie tylko dietą dla osób cierpiących na celiakię, ale także pewnego rodzaju sposobem na zdrowe życie, nie brakuje bowiem osób dla których jedzenie bezglutenowe jest nie tylko koniecznością ale i przyjemnością.
Dieta bezglutenowa jest specjalną dietą eliminacyjną stosowaną w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii i nietolerancji glutenu, która polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia), zabronione są też pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyroby z ich dodatkiem. Obecnie dowiedzione jest, że owies nie jest przeciwwskazany, jednak w Polsce, ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż, produkty z udziałem owsa muszą być także wyeliminowane z diety. W ich miejsce stosowane są głównie ryż, kukurydza i ziemniaki, a ostatnio coraz częściej także rzadsze surowce naturalnie bezglutenowe, takie jak amarant, gryka, proso, soczewica, sorgo, soja, tapioka i inne. Jest też cała gama produktów oznaczonych jako bezglutenowe, wielu polskich producentów. Zapotrzebowanie na specjalistyczną, wolną od glutenu żywność jest więc większe, a rynek produktów bezglutenowych rozwija się coraz bardziej dynamicznie.
Dieta bez glutenu opiera się na produktach z upraw ekologicznych. Oznacza zatem konieczność kupowania produktów wyższej jakości. Są one nieco trudniej dostępne, ale znacznie zdrowsze. Produkty bezglutenowe są w znacznej mierze dostępne w sklepach ekologicznych i na półkach ze zdrową żywnością. Opatrzone stosownymi oznaczeniami, zapewniają nam nie tylko brak obecności glutenu, ale także wysoce szkodliwych metali ciężkich czy pozostałości po środkach ochrony roślin, których nie używa się w gospodarstwach ekologicznych. Niestety w mniejszych miejscowościach nadal dostęp do żywności bez glutenu jest niemal niemożliwy, a i mieszkańcy wielkich metropolii miewają z tym problem. Można jednak bez problemu skorzystać z oferty sklepów internetowych. Polecamy sklep ze zdrową żywnością EasyEco.pl.
Żywność bez glutenu to szereg pozytywnych zmian dla naszego organizmu. Rezygnacja z glutenu oznacza znaczną poprawę funkcjonowania kosmków jelitowych, które zaczynają lepiej wchłaniać poszczególne składniki odżywcze. Skutkiem tego jest lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, wraca więc do normy równowaga hormonalna, a dalej – funkcjonowanie innych układów (np. rozrodczy), narządów (wątroba, trzustka) i gruczołów (przysadka, nadnercza). Poprawa samopoczucia jest silnie odczuwalna także w obrębie układu pokarmowego, znika dręczące uczucie pełności i dyskomfortu.
Dieta bezglutenowa nie musi być wyrokiem. Jeśli znajdziesz sklep w którym będą dostępne produkty bez owego składnika możesz wykonywać wszelkie dania na jakie macie tylko ochotę.
Zapraszamy na zakupy do sklepu ze zdrową żywnością