Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Jej założenia opierają się na całkowitym wykluczeniu produktów, takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy owies.
Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Jej założenia opierają się na całkowitym wykluczeniu produktów, takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Taka dieta ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa osobom, które na gluten są uczulone. Produkty bezglutenowe są produktami naturalnymi, dlatego nie stanowią żadnego zagrożenia dla osób, które nie stosują wymagającej diety bezglutenowej. Przygotowywanie żywności nie zawierającej glutenu musi odbywać się według restrykcyjnych norm dotyczących produkcji. Daje to pewność, że produkt nie zaszkodzi osobom z celiakią. Producent musi zadbać nie tylko o czystość używanego surowca, ale również o czystość zakładu produkcyjnego i odpowiednie przeszkolenie pracowników. Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie certyfikowane ziarna, które poddawane są dodatkowym badaniom. Takie działania są bardzo ważne i przekładają się bezpośrednio na cenę produktów bezglutenowych. Moda na dietę bezglutenową przyczyniła się do tego, że obecnie oferta gotowych produktów bez glutenu jest naprawdę bogata. Na półkach sklepowych bez problemu można znaleźć pieczywo bezglutenowe, ciastka, słodycze, a nawet gotowe do użycia spody do pizzy. Warto jednak zachować ostrożność i z uwagą czytać etykiety zamieszczone na produktach. Dzielą się one bowiem na certyfikowane produkty bezglutenowe oraz na takie, które zawierają w składzie śladowe ilości glutenu. Te drugie mogą poważnie zaszkodzić konsumentom z celiakią oraz z silną alergią na ten składnik. Pocieszający jest fakt, że wiele osób z nadwrażliwością na gluten po przyjęciu jego śladowych ilości nie odczuwa poważniejszych skutków ubocznych. Ostrożności jednak nigdy nie za wiele. Czasami lepiej jest zrezygnować z żywności, która może stanowić potencjalne zagrożenie niż niepotrzebnie narażać się na nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne. Na szczęście dostępnych jest coraz więcej ekologicznych i naturalnych produktów bezglutenowych, takich jak mąka ryżowa, mąka jaglana czy mąka kukurydziana. Na takich produktach zawsze szukajmy symbolu przekreślonego kłosa.