Ryż, stanowiący podstawę wyżywienia 1/3 ludzkości, coraz częściej stosowany jest jako baza do ciast i deserów. Słodkie ryżowe przysmaki cieszą się coraz większą popularnością. Włosi gustują w cieście z ryżu (torta di rosso) oraz ryżowych kulkach ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką. Grecy przygotowują ciastka z ryżowym nadzieniem (mpourekakia). Chińczycy gotują na parze nadziewane ryżem gruszki. Natomiast Duńczycy na święta serwują ryżowy deser z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym (risalamande).
Popularnym deserem na bazie ryżu jest prosty w przygotowaniu pudding. Wystarczy wsypać Ryż Biały do wrzącego mleka i gotować na mniejszym ogniu aż do spęcznienia ziaren. Pudding ryżowy można podawać z bakaliami (rodzynkami, migdałami, orzechami, suszonymi morelami), sosami, dżemami, konfiturami i sokami owocowymi. Idealnie sprawdzą się też owoce: banany, jeżyny, maliny oraz truskawki. W Tajlandii jest najczęściej serwowany z mango, a w Indiach z kardamonem, rodzynkami i mleczkiem kokosowym.
Ciekawą propozycją na ryżowy wypiek jest babka. Puszyste i lekkie ciasto z Ryżu Białego gotowanego na mleku z cukrem zachwyci domowników i gości. Babkę ryżową najlepiej podawać z morelami, brzoskwiniami lub amerykańskimi borówkami.
Kolejnym pomysłem na ryżowy deser jest tarta. Wystarczy zapiec spód z ciasta francuskiego lub kruchego z nadzieniem na bazie Ryżu Białego. Belgijczycy, Holendrzy i Włosi przygotowują ją z pomarańczą, ananasem i żurawiną. Farsz ryżowy idealnie smakuje z dodatkiem jabłek i cynamonu.
Ryżowe desery i ciasta pozwolą uciec od rutyny w komponowaniu codziennej diety. Aby słodkie ryżowe wypieki smakowały perfekcyjnie warto wybrać ryż najwyższej jakości. Ryż Biały marki Britta pomoże przygotować oryginalne, wyszukane ciasta i desery, których smak zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Producent: Sawex Foods Sp. z o.o.
Produkt: Ryż Biały
Gramatura: 4 x 100g
Cena: 4,09 pln